Home

Achtergrond 541 x bekeken 4 reacties

Wat eten boeren in Boer zoekt Vrouw?

Dit weekend is het zover. De finale van Boer zoekt Vrouw. Wat een spanning, wat een sensatie. Maar of het wel zo goed is voor het imago?

Dit weekend is het zover. De finale van Boer zoekt Vrouw (BzV). Wat een spanning, wat een sensatie. Lopen er weer vrouwen uit zichzelf weg? Heeft boer Frans zijn vrouw gevonden? En hoe loopt het af met Henk de bollenboer? Het levert de KRO gegarandeerd weer miljoenen kijkers op.

Het is niet moeilijk om vast te stellen dat het gros van die kijkers zelf geen boer is. Zoveel boeren zijn er namelijk niet in Nederland. Maar als de meeste kijkers zelf geen boer zijn, zitten de meeste mensen dus te kijken naar een stelletje behoudende kerels die gesloten, gelovig en ouderwets zijn, de hele dag op de trekker zitten en simpele boerenkost wegkauwen.

Hoho, wacht even voor u mij gaat lynchen: dit zijn niet mijn woorden. Ze zijn van de Radboud Universiteit die onderzoek deed naar de beleving van het populaire tv-programma. Wat bleek? BZV draagt onder kijkers van het tv-programma helemaal niet bij aan een beter boerenbeeld. Het bevestigt juist het vooroordeel wat ze al hebben. Ze denken - ik herhaal - dat het behoudende, gesloten, gelovige en ouderwetse mensen zijn en hun beeld zien ze naar eigen zeggen bevestigd door het programma.

Uit het onderzoek bleek ook dat er een groep is die vindt dat BzV wél bijdraagt aan een positief boerenbeeld. Wie die groep is? Eén keer raden.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  echte boer

  Welk een triomfantelijk artikel heeft Margreet hier geschreven. Ze zit vast met angst en beven naar de afleveringen van Boer Zoekt Vrouw te kijken. Want stel je eens voor zeg. Dat programma zou het imago van boeren wel eens kunnen verbeteren. En dan heeft het voor Margreet ook niet zo veel zin meer om haar artikeltjes over het belabberde imago van boeren te schrijven. Maar gelukkig voor Margreet was daar het onderzoek van de Radbout Universiteit. Waarmee is aangetoond dat het stereotype beeld van boeren niet is verbeterd en ze daarmee van broodroof bespaard is gebleven. Maar ach, kun je daar wel triomfantelijk over zijn. Want hoe is het in het algemeen gesteld met de berichtgeving in de Nederlandse media. Zowel in krant, op radio en TV is het verslaggeving van stadse aangelegenheden wat de klok slaat. En hoe je ook zoekt in krant of zapt met radio- en TVzenders nooit eens een bericht dat betrekking heeft op het echte boerenleven of het echte leven op het platteland. Het lijkt wel of de journalisten van de Nederlandse media enkel waarde hechten aan het leven in de stad en het leven op het platteland laten voor wat het is. Totdat ze waagden het TVprogramma Boer Zoekt Vrouw te presenteren. En o,jee het hele denkpatroon van journalistiek Nederland raakte daarmee in de war. Dit moet een journalistieke vergissing zijn.
  Ze weten tot op de dag van vandaag niet hoe snel ze dit programma weer moeten afkraken. Nieuws van platteland en boer is in hun beleving immers geen nieuws. Berichtgeving van stedelijk gebied dát is pas nieuws. Kijk alleen maar eens naar zes Nederlandstalige TVzenders. Elk zendt zo`n 15 uur per dag de beelden uit. Dat maakt dan 630 uur per week nieuws uit stedelijk gebied. Wat voor waarde heeft dan, in schril contrast, dat ene uurtje tv Boer Zoekt Vrouw nog als zijnde bericht van het platteland. Het lijkt wel of journalistiek Nederland het boerenleven en leven op het platteland gewoon boycotten. De journalisten van de Nederlandse media worstelen al tientallen jaren met het imago van boeren en plattelanders. Maar ze mogen zich ook wel eens zorgen maken over hun eigen imago. En bij hun zelf afvragen of ze nog wel de stem van het (gehele)volk zijn. Of ergo, nog wel in staat zijn met een evenwichtige weerspiegeling verslag te doen van het leven in de stad én het platteland. Die evenwichtige weerspiegeling van stad en platteland in de Nederlandse media is tot op de dag van vandaag ver te zoeken.

 • no-profile-image

  Harry Wipstat

  Laten we nou alsjeblieft niet zo moeilijk doen. De zogenoemde vooroordelen die door de onderzoekers van de Radboud Universiteit zijn vastgesteld berusten gewoon op feiten.
  De meeste boeren zijn behoorlijk behoudend (CDA-stemmers of erger) en religieus. En ook eten ze meestal boerenkost (aardappelen, jus en groente) en misschien 1 keer per week iets anders (nassi of macaroni).
  Hier hoeven we ons toch niet zo druk over te maken? Er is niks mee dat boeren overwegend conservatief zijn, de kat uit de boom kijken en soms een tikje minder assertief zijn dan de gemiddelde stedeling.
  Laten we blij zijn dat het imago overeenkomt met de werkelijke situatie. Beter kun je het eigenlijk niet wensen!!

 • no-profile-image

  joop

  zeg harry... je zegt `De meeste boeren zijn behoorlijk behoudend ( CDA-stemmers of erger)' Hiermee wil je dus zeggen dat het CDA erg behoudend is.. volgens mij heb je het op dit moment totaal mis. Het CDA heeft het in vergelijking tot de andere partijen in de regering gewoon het beste met de boeren voor! Vandaar dat er onder de agrarische bevolking overwegend CDA wordt gestemd. Wanneer jouw sector door bijv. de PVDA wordt ondersteund stem je daar toch ook op. En CDA-stemmers hebben het toch ook niet over PVDA of erger. Dus laat ieder in z`n waarde! en heb het niet over `CDA of erger'.

 • no-profile-image

  boer

  het beste programma voor ons imago is bzv met de beste ambassadriese voor de boer yvonne jaspers.
  het programma is puur en echt de werkelijkheid van het boerenbestaan.
  De kritiek die komt van gefrustreerde en jaloerse (nep) journalisten geeft alleen hun eigen zwakte weer

Of registreer je om te kunnen reageren.