Home

Achtergrond

WUR: uienafval kan geld opleveren

De reststoffen die overblijven na de uienverwerking kunnen goed tot waarde worden gebracht.

Dat bespaart de uienpakstations veel kosten. Dat blijkt uit onderzoek van WUR, dat vanmiddag is gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Zuver, de Zeeuwse vereniging van uienverwerkers. In Zeeland wordt 70 procent van de Nederlandse uien verwerkt, stelt Gijsbrecht Gunter, lid van de Zuver-commissie die het onderzoek heeft begeleid. "Dat levert per jaar 18.000 ton afval op aan uienvellen, loof, grond en stof. De afvoer van dit afval kost de pakstations geld. Daarom zoeken we andere toepassingen."

WUR heeft acht mogelijkheden bekeken: compostering, verbranding, vergisting, veenvervanger en het toepassen van stoffen uit het organische materiaal als antioxidant, als kleurstof of als bestrijdingsmiddel tegen insecten of schimmels. Het rapport biedt aanknopingspunten, stelt Gunter. "Het afval is geschikt om te composteren. Het bevat weinig stikstof en fosfaat, zodat de akkerbouwer veel organische stof aanvoert maar weinig gebruiksruimte in zijn bemesting invult."

Ook verbranding is een optie, concludeert Gunter. "De energiebedrijven moeten steeds meer biomassa gebruiken. Het uienmateriaal blijkt erg geschikt om te verbranden voor de energieopwekking. Voor vergisting is dit materiaal minder geschikt."

Zuver heeft ook hoogwaardige toepassingen laten onderzoeken. Gunter: "De uienpellen bevatten quercitine, dat geschikt is als een gele kleurstof voor textiel. Deze stof wordt ook gebruikt als antioxidant ter bevordering van de gezondheid. Ook werkt quercitine als een bestrijdingsmiddel tegen schimmels en insecten."

Zuver wil verder met de bevindingen van de onderzoekers, zegt Gunter. "We hebben contact met potentiële afnemers over alle toepassingen. Maar we richten ons als eerste op compostering. We kunnen daar snel mee aan de slag tegen weinig kosten en risico."

Of registreer je om te kunnen reageren.