Home

Achtergrond 186 x bekeken

WNF vindt Alaskaplannen Shell verontrustend

Het Wereld Natuur Fonds is allerminst gerust op de jongste plannen van Shell bij Alaska.

De milieuorganisatie wil zo snel mogelijk een gesprek daarover met de top van Shell Nederland, maakte WNF vandaag bekend.

Alles draait om het bod van ruim 2 miljard dollar dat het concern heeft gedaan op de rechten om te boren naar olie en gas in de wateren van de Chukchi Zee. Recent onderzoek van WNF wijst uit dat olie "een verwoestende werking heeft op het zeer kwetsbare ecosysteem van de Noordpool''. "We willen Shell nadrukkelijk wijzen op de risico's'', aldus een WNF-woordvoerster.

Zo is er nog steeds geen afdoende methode gevonden om olie in het Noordpoolgebied op te ruimen. Door de extreme temperaturen, het gebrek aan daglicht, de golfslag en het drijfijs falen alle bestaande schoonmaaktechnieken. "Al bij kleine lekkages ontstaat onherstelbare schade aan het ecosysteem,'' bleek uit het WNF-onderzoek.

De organisatie vraagt Shell dan ook elke activiteit die kan leiden tot mogelijke olielekkages op te schorten tot er afdoende technische middelen zijn gevonden om olie in poolwateren op te ruimen.

De Chukchi Zee is het leefgebied van een van de twee Amerikaanse populaties van de toch al bedreigde ijsbeer, met naar schatting 2000 dieren. Ook herbergt het gebied een rijke biodiversiteit aan vis, zeevogels en zeezoogdieren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.