Home

Achtergrond 198 x bekeken

Vruchttemperatuur ook nuttig voor gesloten kas

Een kunsttomaat die de temperatuur van het vruchtoppervlak bepaalt, helpt voorkomen dat er te koude lucht wordt ingeblazen in gesloten kassen.

De kunstvrucht werd oorspronkelijk geïntroduceerd om te waarschuwen zodra de vruchtoppervlakte-temperatuur zo ver dreigde te dalen dat vruchten nat kunnen slaan. Deze indicatie bespaart energie, doordat een standaard minimumbuis niet meer nodig is.

In gesloten kassen blijkt Hortimax haar 'SensorTom' nu ook nuttig in te zetten om sterke vertraging van de vruchtuitgroei tegen te gaan. Als de geregistreerde vruchttemperatuur te laag wordt, wordt de ventilatiesnelheid van de luchtslurven automatisch verlaagd, zodat minder koude lucht wordt aangevoerd. Dit voorkomt een te zwaar oplopende plantbelasting, doordat tomaten te lang aan de plant blijven hangen.

Verder merkt Hortimax dat een toenemend aantal telers de planttemperatuur voorzichtig mee gaat nemen in de klimaatregeling. Er volledig op sturen vinden telers vaak nog een te onbekende stap. Maar de planttemperatuur voor een percentage mee laten wegen, in de gebruikelijke regeling op ruimtetemperatuur, blijkt op een veilige manier voordelen te bieden.

Door een beperkte invloed van de planttemperatuur mee te nemen in de ventilatieregeling, kunnen bijvoorbeeld temperatuurovergangen geleidelijker verlopen bij het sluiten of openen van de luchtramen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.