Home

Achtergrond

'Vorstschaderegeling fruittelers werkbaar'

Fruittelers in de regio rond Marknesse kunnen redelijk uit de voeten met de voorgestelde vorstschaderegeling, stelt NFO.

Een aantal bedrijven valt buiten de boot doordat ze sinds de schade in 2005 is gestopt of het bedrijf heeft verkocht. De compensatieregeling voor de in 2005 getroffen fruittelers gaat uit van een maximumcompensatie van 50 procent van de schade. NFO zette eerder in op 70 procent, zegt Cees Bos, NFO-voorzitter van de kring Flevo-Noord.

De 50 procent is overgenomen van de waterschaderegeling die al eerder werd getroffen. Toch zal het voor een deel van de circa 100 getroffen bedrijven een uitkomst zijn. Zelf behoort Bos tot de groep telers die mogelijk buiten de boot valt. "Door het eigen risico van 25 tot 30 procent vallen wel wat bedrijven buiten de regeling." Voor deze bedrijven bleef de schade boven de verwachte maximumproductienorm.

De definitieve details van de regeling kent Bos niet. Tijdens de onderhandeling is gesproken over 35 cent per kilo en een productienorm van rond 40 ton per hectare. Ook het ministerie kon deze gisteren niet noemen.

Voor een beperkte groep stoppers en ondernemers die het bedrijf verkocht, is de uitkomst wel zuur, denkt Bos. "Het is niet gelukt om deze bedrijven binnen de regeling te houden. Dat komt omdat het een Europese voorwaarde is dat het bedrijf nog in productie moet zijn."

Circa 100 bedrijven hebben na maart 2005 de vorstschade laten taxeren. Dat zijn vrijwel alle getroffen bedrijven. De regeling vergoedt geen vervolgschade. Volgens Bos viel deze mee.

Biologisch fruitteler Jaap Flikweert zag in 2006 een even grote oogstschade als in 2005. Zelf verwacht hij niet onder de regeling te vallen. Zijn productie viel nog hoger uit dan de verwachte regelingsnorm voor biologisch. Zelf schat hij de schade op zijn bedrijf op een kleine 200.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.