Home

Achtergrond 201 x bekeken 3 reacties

Voerindustrie gebruikt steeds minder tarwe

De veevoerindustrie gebruikt steeds minder tarwe. Het graan is te duur en soms ook onvoldoende voorradig. Dit zegt voorzitter Anne Broekema van het Comité van Graanhandelaren.

Secretaris Johan den Hartog van het Productschap Diervoeder (PDV) bevestigt dit. Bedrijven moeten steeds meer sprokkelen om de goede grondstoffenvoorraad en -mix te vinden.

Het percentage binnenlandse granen dat de veevoerindustrie gebruikt staat door de prijsontwikkeling ook enigszins onder druk, maar loopt volgens Broekema nog niet heel sterk terug. Door de hoge tarweprijs wijken veevoerbedrijven steeds vaker uit naar andere grondstoffen, uit andere regio’s.

Het PDV heeft daarvoor de certificeringsregels aangepast, want grondstoffen mogen niet zomaar overal vandaan worden gehaald. Bedrijven riskeren anders hun GMP-plus certificaat op het spel te zetten.

Onder de aangepaste regels mogen graanhandelaren en veevoerbedrijven nog echter aanvullende grondstofaankopen doen in bij voorbeeld Brazilië, Roemenië, Oekraïne en Finland. Hierbij geldt dan wel als eis dat de daar gekochte partijen op kosten van de koper voor honderd procent worden gecontroleerd.

Voor mais uit Brazilië of de Verenigde Staten moet niet alleen worden gecontroleerd op microbiologische kwaliteit en zware metalen, maar ook op transgene vervuilingen. Voor mais uit Roemenië en Oekraïne is dit laatste aspect waarschijnlijk iets minder aan de orde. Uit Roemenië en Oekraïne worden ook andere granen gehaald, evenals uit Finland.

Daar gaat het vooral om haver. Voor deze Europese landen heeft het Productschap Diervoeder als eis gesteld dat ze binnen enkele jaren ook gecertificeerd moeten zijn als graanleverancier, zodat er geen onduidelijkheid meer hoeft te zijn over de veiligheid en traceerbaarheid van de grondstoffen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas

  Nu gaan er meer buitenlandse granen in: mais, sorghum en andere goedkopere granen

 • no-profile-image

  gert

  wat zit er nu dan in het voer ?

 • no-profile-image

  Jan

  Blijkt wel weer dat de voerindustrie met het PDV voorop ZELF de eigen spelregels aanpast.
  Wachten op een incident en dan maar kijken of Safe Feed en TrustQ de boel dekken??

Of registreer je om te kunnen reageren.