Home

Achtergrond

Vlieland gespannen naar elektriciteitsnet

Als laatste gebied in Nederland wordt Vlieland in de nacht van 14 op 15 februari aangesloten op het landelijke elektriciteitsnet.

Het betekent het einde van een tijdperk waarbij met twee dieselgeneratoren op Vlieland elektriciteit werd opgewekt.

De omschakeling wordt voor de 1200 Vlielanders niet alleen een memorabel moment, het belooft ook spannend te worden. Netbeheerder Continuon heeft alle eilanders en eigenaars van een vakantiehuisje een brief gestuurd waarin het oproept voorzorgsmaatregelen te nemen. Het omzetten van de stroomvoorziening moet uit veiligheidsoogpunt 'spanningsloos' verlopen. Het eiland zal daarom tijdelijk even zonder stroom zitten.

"Wij adviseren u om uw mobiele telefoon van tevoren op de laden zodat u deze als wekker kunt gebruiken'', schrijft Continuon vandaag in de brief.

De verbinding met het landelijke elektriciteitsnet komt tot stand via een kabel tussen Harlingen en Vlieland. De bijna 30 kilometer lange 'navelstreng' ligt op de zeebodem en komt halverwege Vlieland aan de kant van de Waddenzee op het eiland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.