Home

Achtergrond 202 x bekeken 3 reacties

Vleesvarkenshouderij steeds meer onder druk

Nederland wordt steeds meer een biggenproducerend land. De vleesvarkenshouderij blijft achter en ontwikkelt zich te weinig. Als het zo door gaat moeten we over niet al te lange tijd saneren in slachthaken.

Dat zei Paul Bens van DLV Dier Groep uit Uden op een studieavond van Cehave Landbouwbelang in Boekel.

Bens: "Er zijn pakweg 1 miljoen zeugen in Nederland die 25, 26 biggen produceren per jaar. De technische resultaten in de zeugenhouderij verbeteren nog steeds. Er zijn 5 miljoen vleesvarkensplaatsen, en dat worden er niet meer, eerder minder. Er is bovendien een tendens naar hogere slachtgewichten. De ontwikkeling in technische resultaten in de vleesvarkenshouderij staat vrijwel stil. Als deze ontwikkelingen doorzetten exporteert Nederland over een paar jaar 8 tot 9 miljoen biggen per jaar, tegen ongeveer 5 miljoen in 2007."

Bens ziet grote risico's in deze ontwikkeling. "Wat gebeurt er als onze grens een flinke tijd dicht zit vanwege een calamiteit en we kunnen niet exporteren? Dan komen we in een hele vervelende situatie terecht. De biggenprijzen komen zwaar onder druk te staan en we zullen biggen af moeten maken. Zo'n klap komen we niet meer te boven."

Volgens Bens is de huidige ontwikkeling vooral een gevolg van de flinke rendementsverschillen tussen de zeugenhouderij en de vleesvarkenshouderij. Een van de oorzaken van die verschillen ligt in de milieuwetgeving. Het is volgens de DLV-man de hoogste tijd iets te doen aan die grote rendementsverschillen, zodat de vleesvarkenshouderij weer aantrekkelijker wordt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jonas

  Rocsi, die export van levende varkens mag je niet meetellen in deze berekening, dus blijft er een verschil van 5 miljoen, en inderdaad, de technische resultaten zijn zeker niet zo goed als men wil doen voorkomen (o.a. ten overstaan van de kredietverstrekker)

 • no-profile-image

  gert

  de varkenssector gaat aan ijver en goede technische resultaten ten onder,een overproductie geeft negatieve prijzen ,dat hebben we meer meegemaakt in de landbouw

 • no-profile-image

  rocsi

  Wilhelmina, er gaan ook nog enkele miljoenen (zeg eens 3) vleesvarkens levend de grens over. Missen er nog steeds een 2-2,5 miljoen..... Zullen de technische resultaten toch wel niet zo goed zijn als gemiddeld wordt gesuggereerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.