Home

Achtergrond 204 x bekeken

Vlakke resultaten voor Unilever

Voedingsmiddelenconcern Unilever heeft vorig jaar een omzet geboekt van 40,19 miljard euro. Dat is 1 procent meer dan in 2006 toen de omzet uitkwam op 39,64 miljard euro.

Unilever behaalde in 2007 een operationele winst van 5,25 miljard euro, een daling van 3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar toen de bedrijfswinst op 5,40 miljard euro uitkwam. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend.

De onderliggende verkopen, zonder effecten van overnames en wisselkoersverschillen, groeiden met 5,5 procent tegen 3,8 procent een jaar eerder. Analisten waren uitgegaan van een omzetgroei van 5,1 procent.

Unilever had een sterk laatste kwartaal in 2007. De omzet steeg met 2 procent naar 9,89 miljard euro. De onderliggende verkopen stegen met 6,1 procent, meer dan analisten hadden verwacht. In het vierde kwartaal van 2006 was de omzet 9,73 miljard euro. De operationele winst in de laatste drie maanden van 2007 kwam uit op 1,10 miljard euro, 3 procent hoger dan een jaar eerder. De brutowinstmarge kwam uit op 11,1 procent.

Unilever, bekend van merken als Bertolli, Dove, Ola en Knorr, verwacht dat de omzetgroei voor 2008 uitkomt aan de bovenkant van de bandbreedte tussen 3 en 5 procent. Het bedrijf kondigde voor 2008 een aandeleninkoopprogramma aan van minimaal 1,5 miljard euro. Financieel topman Jim Lawrence wilde tijdens een toelichting op de cijfers niet speculeren over de exacte omvang van het programma.
Unilever is bezig met een herstructureringsprogramma om kosten te besparen. Dit leverde in 2007 een besparing op van 1 miljard euro. Het bedrijf verwacht ook dit jaar minimaal 1 miljard euro te besparen, verklaarde Lawrence.

”De aanpassingen in het bedrijf en de versnelling van het veranderingsprogramma werpen duidelijk vruchten af”, aldus bestuursvoorzitter Patrick Cescau in een verklaring. De topman vertrouwt erop dat de doelstellingen voor 2010 om een brutowinstmarge van meer dan 15 procent te halen, kunnen worden gerealiseerd.

Het bedrijf stelt voor een slotdividend uit te keren van 0,50 euro per aandeel, daarmee komt het totale dividend in 2007 uit op 0,75 euro.
Na een half uur handel stond het aandeel Unilever op de beurs in Amsterdam 0,5 procent hoger op 21,76 euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.