Home

Achtergrond 158 x bekeken

'Verspreid glas geen probleem'

Voor hooguit 500 hectare verspreid glas is een oplossing nodig in de vorm van verplaatsing, bundeling of sanering.

Dit zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. Het totale areaal niet-gebundeld liggend glas bedraagt zo’n 4.000 hectare. Naar Van Ruitens zeggen ligt slechts een klein deel daarvan in gevoelige bestemmingen, zoals Natura 2000-gebieden of op andere ongewenste plaatsen."De rest ligt in landbouwontwikkelingsgebieden of andere minder gevoelige bestemmingen", zegt hij.

"Voor de bedrijven op gevoelige bestemmingen moeten maatwerkoplossingen worden gevonden. In Brabant, Limburg en ook Gelderland is men daar al mee bezig."

Van Ruiten wil met zijn opmerkingen over dit onderwerp onzekerheid wegnemen bij veel glastuinders met een solitair liggend bedrijf. Een groot aantal van hen verkeert door de onduidelijke discussie over het verspreide glas in onzekerheid.

"Glas dat niet is geclusterd of dat ligt in kleine regionale clusters heeft ook voordelen. Deze bedrijven kunnen lokaal warmte en stroom leveren, bijvoorbeeld aan verzorgingshuizen of woonwijken."

Maar ook lokale werkgelegenheid kan een belangrijk argument zijn. Voor de meerderheid van bedrijven is het echter aantrekkelijk om in clusters gebruik te kunnen maken van collectieve voordelen op het gebied van energie, watervoorziening, infrastructuur of landschappelijke inpassing.

Of registreer je om te kunnen reageren.