Home

Achtergrond 167 x bekeken

Verschillende dreigingen tegen Geert Wilders om film

De anti-Koranfilm die Geert Wilders binnenkort gaat uitbrengen heeft onder meer op internet tot verschillende bedreigingen van de politicus geleid.

De Telegraaf meldde er vandaag één, afkomstig van de site al-ekhlaas.net. Deze specifieke dreiging is ook bij ons bekend, zei een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).

Op de site staat: ,,In de naam van Allah, wij vragen jullie ons de keel te brengen van deze ongelovige die de islam en de moslims beledigt en de profeet Mohammed belachelijk maakt.''

,,Wij volgen alles nauwgezet'', benadrukt de NCTb-zegsman. ,,We nemen alles mee in onze inschatting van de dreiging voor de heer Wilders en voor Nederland.''

De PVV-voorman wil dat de Koran in Nederland wordt verboden, omdat het volgens hem een fascistisch boek is dat aanzet tot geweld. Eerder riep hij moslims die in Nederland willen blijven op de helft van de Koran te verscheuren.

De aankondiging van een film waarin Wilders deze gedachten zal verbeelden, heeft al tot grote zorgen geleid bij het kabinet. Ook de politie in een aantal steden bereidt zich voor op mogelijke ongeregeldheden na de film. Wilders verwacht dat die in maart verschijnt.

Ook in het buitenland is onrust over de productie ontstaan. Egypte betreurt de plannen van Geert Wilders om een anti-Koranfilm te maken. ,,Het is jammer dat Europese wetgevers en politici stemmen willen winnen door de heilige waarden en religies van anderen aan te vallen'', lieten de Egyptische autoriteiten eerder in een verklaring weten.

De Iraanse regering heeft minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zelfs gevraagd de Koranfilm van Geert Wilders en beledigingen van de Koran te verbieden. ,,U kan het proces van deze satanische en samenzweerderige beweging stoppen op basis van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens'', zei de Iraanse minister van Justitie, Gholam-Hossein Elham in een brief.

Volgens Elham mag de film niet uitkomen onder het voorwendsel van vrijheid van meningsuiting. ,,Ook wij respecteren vrijheid van meningsuiting, maar het beledigen van heiligheden en ethische waarden onder dat voorwendsel zijn totaal onaanvaardbaar'', aldus Elham.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.