Home

Achtergrond 154 x bekeken 3 reacties

Verburg beperkt rol private labs

Private laboratoria mogen na 1 juli 2008 officiële analyses naar quarantaine-organismen blijven uitvoeren. Maar de monsterneming en het afgeven van certificaten moeten vanaf die datum stoppen.

Dat heeft minister Gerda Verburg (LNV) vanochtend toegezegd in de Kamer. Ze is hiermee tot de grens van het haalbare gegaan in Brussel, verklaarde Verburg.

CDA, PvdA en VVD hadden de minister gevraagd om de betrokkenheid van private labs voort te zetten. Volgens Verburg is dat strijdig met de Europese Fytorichtlijn.

De genoemde fracties waren hiervan niet overtuigd. Ze bonden in toen Verburg aanvoerde dat met een blijvende betrokkenheid van de private labs het plantaardig controlesysteem Plantkeur onder vuur zou komen te liggen. "De gevolgen zijn dan niet te overzien. Nederland zet zijn goede naam op het spel. Het gaat hier wel om een miljardenbelang."

Dat wilde de Kamer niet op haar geweten hebben. "We kiezen dan maar eieren voor ons geld", aldus Janneke Snijder (VVD).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arend

  Als het om miljardenbelang gaat zou ik het monopolie maar bij de NAK neerleggen,daar weten ze wel hoe twee petten te dragen

 • no-profile-image

  barend van Dam

  Vreemd bericht, bij die diergezondheid heeft de gezondheidsdienst al jaren een monopolie positie. Private labs mogen alleen testen wanneer de ziekte niet aangifte plichtig is. Aangezien veehouders verplicht moeten testen gaat de monsterstroom naar de gezondheidsdienst en staan de private labs aan de zijlijn!

 • no-profile-image

  cvdwiel

  nu weten we in iedergeval zeker dat we met ze'n allen bij de (nak)beer gaan!

Of registreer je om te kunnen reageren.