Home

Achtergrond 10 reacties

Varkensprijs stijgt door importverbod Braziliaans rundvlees

De prijs van varkensvlees stijgt als gevolg van het importverbod voor Braziliaans rundvlees.

Dat voorspellen de vleesorganisaties PVE en COV. De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) houden rekening met een aanzienlijke prijsstijging van rundvlees op korte termijn. Sinds gisteren geldt een importverbod van Braziliaanse rundvlees. Brazilië leverde twee derde deel van de totale rundvleesimport in de Europese Unie, dit is ongeveer gelijk aan 3 procent van de totale EU–productie.

"Deze prijsstijging zal ook van invloed zijn op prijzen van andere vleessoorten", meldt een PVEwoordvoerder. "De industrie zal meer varkens– en pluimveevlees verwerken."

Ook voorzitter Wim van Pelt van de brancheorganisatie COV voorziet een verschuiving. "De consument wijkt bij hoge rundvleesprijzen uit naar andere vleessoorten. De varkensprijzen zullen stijgen", zegt hij. De organisaties willen geen voorspelling over de hoogte aan. De duur van het importverbod is volgens hen belangrijk.

Vleesconcern Vion is veel voorzichtiger. "Ik durf niets te zeggen over een positief effect op de varkensprijs", reageert directeur communicatie Marc van der Lee. "De varkensprijs hangt vooral af van het aanbod."

Hij verwacht ook niet dat de consument voor het duurdere rundvlees direct goedkoper varkensvlees in de plaats neemt. "Het is niet het meest voor de hand liggend alternatief." "In Nederland is gehakt het meest gegeten rundvleesproduct. De aanvoer hiervoor is niet in het geding", aldus Van der Lee.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Red Dear

  VION neemt ook geen standpunt en of voortouw mbt de dierenactivisten!
  Laat ze een voorbeeld aan de Pharma nemen, die komen tenminste in Nova on laffe premier vragen of die niet een keertje kan optreden.
  De Koningin hoor je er nier over, Doekle T niet etc etc....
  Dus boeren, let op je belangen en ga eens denken over alternatieven, net zoals de melkveemensen gedaan hebben.

 • no-profile-image

  ricardo

  vion is erg gebaat bij continue leveranties,wil je de varkensprijs laten stijgen dan moet je ze daar treffen, dus varkenshouders doorbreek deze patronen en zeg leveranties af lever een keer naar buitenland af, of hou de varkens een paar dagen langer VAST,
  als het in de,markt zit zullen ze over de brug komen en de prijs verhogen!!!

 • no-profile-image

  Uchter, N

  Beste Boering, voor je algemene kennis. Brazilie exporteert helemaal geen varkensvlees naar Europa. Enne, wat geef jij je dieren te eten. Soja(producten), mais(producten). Dat is NIET afkomstig van de wereldmarkt. Herkomst Argentinie, Brazilie, Amerika, etc. Wel even de gehele eiwit-flow bekijken, ook indien het eiwit nog plantaardig is en nog omgezet moet worden in vlees. Dus met jouw beredenatie moet je vlees JUIST in Zuid-Amerika produceren. Immers voor 1 kilo vlees hoef je dan niet al die kilos voer te transporteren. Zeg het maar.

 • no-profile-image

  bartje

  waarom blijven de boeren dan toch leveren aan die vion ze hebben geen keus das vind ik jammer als het aan mij zou liggen kregen ze nooit geen varkens want er is geen eigen kapitaal war ze mee werken een ander maken ze kapot gr bartje

 • no-profile-image

  Red Dear

  Balk is druk met wazige plannen over eilandjes in de Noordzee...
  Laat hem eerst de essentiele zaken oplossen.
  Zolang er nog mensen bedreigd worden die op een eerlijke wijze conform de regelgeving acteren, dan is het een schande dat Balk daar niets tegen doet en in ieder geval niet openlijk in de media daar hard op voor komt.....

 • no-profile-image

  Red Devil

  De milieufanaten kunnen beter de Taliban gaan bestrijden

 • no-profile-image

  paspoort van der elzen

  dit gaat niet goet

  vvd en sp samen verder op een andere manier

  kort door de bocht :

  when i was junk

  150 varkens

  20 koeien met jongvee

  nu een veredelde kinderboerderij

  nu een megabedrijf in guatamala y thailand

  is nie goed

 • no-profile-image

  Dick

  Natuurlijk verwacht Vion niet direkt een prijsstijging. Hun motto is: zolang mogelijk laag houden die prijs, de hogere winsten eerst maar een zelf gebruiken.
  Liever nog hadden ze de hele Brazilie affaire in de doofpot. Gewoon de boeren van de domme houden. Walgelijke figuren.
  Het is zo logisch als wat dat de prijzen fors gaan stijgen, er zal altijd verschuiving plaats vinden. Kleine verschuivingen hebben tegenwoordig grote effecten op de prijs.
  Als ik varkenshouder was, hield ik de dikke jongens zo lang mogelijk in het hok.
  Als alle varkenshouders dit 2 weken doen, schiet de prijs omhoog. Nu is het moment.

 • no-profile-image

  Boering

  Ja, en waar is greenpeace en andere milieuorganisaties, de varkens uit Brazilië halen is immers hardstikke slecht voor het milieu en dieronvriendelijk, door wekenlang transport naar de E.U.,of zwemmen die varkens hier zelf heen?

  Bovendien helpen de Braziliaanse varkensboeren het regenwoud ook nog eens om zeep, er word miljoenen hectares gekapt om er varkensvoer op te verbouwen.
  Of is dit soms wat anders?! Nee de hyprociete klootzakken van de mileuorganisaties geven de Nederlandse mestvergister de schuld!!

 • no-profile-image

  jac

  Precies, altijd hetzelfde gezeik met die klote VION zakkenvullers zijn het en meer niet.Aleen ze hebben er geen erg in dat er zo geen een varkensboer overblijft,maar ja dat zijn we gewend met VION, altijd maar kort denken en vooral aan zichzelf.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.