Home

Achtergrond 2 reacties

Varkenshouders willen steun EU in aanpak crisis

Varkenshouders dringen bij de Raad van landbouwministers aan op steun voor aanpak van de crisis in de sector.

"Er is haast geboden", zegt voorzitter Jean–Michel Lemétayer van de overkoepelende Europese boerenorganisatie Copa.

Lemétayer sprak deze week, samen met Cogeca–voorzitter Gert van Dijk, met ambtenaren van EU–landbouwcommissaris Marianne Fischer Boel. Maandag vergaderen de landbouwministers van de lidstaten in Brussel.

Europese varkenshouders worstelen met een ongekende crisis, oordelen de beide organisaties. De prijzen van voer zijn door schaarste in de afgelopen maanden met de helft gestegen. Volgens de bonden verliezen de vermeerderaars 35 euro per afgeleverde zeug.

Copa en Cogeca pleiten voor verhoging van de exportrestities en uitbreiding van de opslagregeling. Nederland neemt op het eerste punt een voorbehoud, meldt voorzitter Annechien ten Have van de LTO–vakgroep Varkenshouderij.

LTO meent dat de huidige opslagregeling effectief is, en wil hooguit voorkomen dat dit vlees te snel op de markt komt. "De prijs trekt iets aan. Maar de markt kan een ruimer aanbod nog niet aan", legt Ten Have uit. "Je zou een nieuwe regeling kunnen openen om dit op te vangen."

Copa en Cogeca pleiten er verder voor om diermeel weer toe te laten in het voer. Het is een goedkope grondstof. Ook kan versnelde toelating van veilige transgene gewassen de kostprijs van varkensvoer drukken. De organisaties vragen verder de nultolerantie voor transgene bestanddelen in het voer op te heffen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    ricardo

    we zijn alleen niet gebaat bij een iets goedkopere grondstoffenmarkt, als zo men beweert de biggen fors omhoog moeten in prijs, zit er iets totaal fout in de hele sector, m.a.w. de vleesvarkensprijs moet blijvend minimaal 50 eurocent omhoog in prijs!!!!

  • no-profile-image

    gert

    waarom geen export naar china,daar is een groot tekort aan varkensvlees,china importeert verder ook van alles

Of registreer je om te kunnen reageren.