Home

Achtergrond 215 x bekeken

Van Barroso mag Noorwegen morgen bij EU

Noorwegen kan snel lid worden van de Europese Unie als de Noren dat willen.

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Euroepse Commissie heeft dat vandaag gezegd op bezoek in de Noorse hoofdstad Oslo.

De Noren hebben het EU-lidmaatschap al tweemaal afgewezen in een referendum. Voor het laatst in 1994. "We zouden erg blij zijn als Noorwegen zich aansluit'', zei Barroso. "Als jullie daartoe besluiten, zou Noorwegen morgen al bij de EU kunnen. Er zijn nog wat zaken te bespreken, uiteraard.''

Het land kopieert wel veel EU-regels, maar blijft zelf beslissen over bijvoorbeeld visvangst en olie-export. Het Scandinavische land scheidde zich in 1905 af van Zweden en is erg rijk aan vis en olie.

De meeste Noren zijn volgens peilingen tegen aansluiting bij de unie. Het onderwerp is er niet actueel, hoewel premier Jens Stoltenberg zelf voorstander is van het lidmaatschap. "We zouden meer invloed hebben binnen de EU dan erbuiten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.