Home

Achtergrond 570 x bekeken 11 reacties

VWA: controle vlees en voer onder de maat

De Voedsel en Waren Autoriteit controleert naar eigen zeggen onvoldoende op veetransporten, slachterijen en vleesverwerking. Ook het toezicht op diervoeder is onder de maat.

De dienst erkent dat in een brief van oktober 2007 aan het ministerie van Volksgezondheid, waar het Tros-programma Radar maandagavond over berichtte. De brief is de redactie toegespeeld door de Partij van de Dieren.

De VWA stelt dat zij onvoldoende geld en mensen heeft om deze wettelijke taken uit te voeren en het toezicht in 2008 tot het minimum terug te brengen. "De ondergrens van het toezicht" op levend vee dat naar de slachterij wordt gebracht, is volgens de brief bereikt. "Op het gebied van etikettering en samenstelling van levensmiddelen ontplooit de VWA nauwelijks activiteiten. En: "Voor diervoeders wordt het aantal verplichte monsters op de aanwezigheid van diermeel niet meer genomen." Verder wordt van geïmporteerd veevoer volgens de VWA-brief hooguit 25 procent van de door de EU voorgeschreven monsters genomen en onderzocht.

In een reactie beperken de ministeries van volksgezondheid (VWS) en landbouw (LNV) zich tot het verwijzen naar eerdere brieven van minister Verburg aan de Kamer. "Door bepaalde onderdelen van het VWA-toezicht kostendekkend te maken (door middel van retributies) moet het niveau van alle controles van de VWA gehandhaafd blijven. Dit proces loopt en is in 2011 afgerond", aldus de ministeries. Beide erkennen dat het lastig is te antwoorden op de reportage van Radar: veel van de genoemde knelpunten zijn onderdeel van het onderzoek van de commissie-Hoekstra naar het functioneren van de VWA. Lopende dat onderzoek stellen beide departementen geen nadere mededelingen te kunnen doen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  Wat was ook alweer 1 van de vorige baantjes van die Hertsenberg?
  Elk jaar misbruikt ze de Tros wel enkele malen voor haar eigen overduidelijke agenda. Ze kan het gezien haar achtergrond niet laten. Doelbewust berokkend zij de landbouw sector telkens weer schade. Als boer dus de trossen los van de TROS.

 • no-profile-image

  Ani

  VWA is een fusie en je hoort van inspecteurs 'het zal mijn tijd wel duren'. Zoals bij veel fusies wordt veel langs elkaar en tegen elkaar gewerkt. Natuurlijk ziet VWA dat anders en wil ze meer geld. Ja ja.

 • no-profile-image

  M. Vlasveld

  Mensen die rotzooien met het voedsel horen niet in de sector thuis. Streng optreden, hoge boetes en ander werk geven aan die mensen. Ook als dat betekent de eigen zaak verkopen.
  Het is kennelijk te makkelijk en te lucratief en voor controle is te weinig geld beschikbaar. Bah! Op deze manier bederft het plezier in het eten van veel mensen. Dat is ook armoede!
  Dus zwaar straffen, zodat het afschrikt. En minder dieren houden, het zijn er gewoon ook veel en veel teveel, 16 miljoen!

 • no-profile-image

  gert

  er zijn ook 16 miljoen mensen in nederland,en ook nog ongeveer 7 miljoen auto,s ,wat is dan teveel ?

 • no-profile-image

  Marcel

  Dat het contole apparaat (VWA) zelf aangeeft dat het tekortschiet, betekent niet automatisch dat er in de vee- en vleessector van alles niet deugd.

 • no-profile-image

  Pieter J. den Ouden

  Goed dat mogelijke onvolkomenheden onderzocht worden en dat de Cie. Hoekstra zich daarmee op verzoek van het ministerie van LNV reeds bezig houdt.

  Radar ( mevr. Hertsenberg, partner van dhr.Niko Koffeman, beide Faunabescherming ) maakt overigens opnieuw duidelijk de zeer nauwe verbindingen met mevr. Thieme ( naast PvdD ook Faunabescherming ) en de taktiek die deze mensen toepassen door elkaar onderling, in het belang van ieders persoonlijke carriere die veelal ten laste van geld van de gemeenschap en van de aflaten van donateurs verloopt, in de camera's te houden. Per saldo wordt Peter Siebelt's Econostra opnieuw bevestigd. Griezelig!

 • no-profile-image

  Dick

  De VWA heeft genoeg geld, maar het wordt verkeerd besteed. Te veel mensen zitten op kantoor hun eigen toko te beheren. De interne controle kost enorm veel geld.
  De beste mensen worden weggejaagd en de kneuzen blijven over.
  Deze kneuzen doen te lang over een inspectie omdat ze simpel de materie niet beheersen. Te veel tijd gaat verloren met vergaderen, inlezen en verwerken van rapportages. Het produceren van papier is geweldig bij de VWA.
  Ik kan het weten, ik heb er meer dan 10 jaar gewerkt.
  Ik kon het gestuntel niet meer aanzien.
  Groeten,
  Dick ex VWA.

 • no-profile-image

  M.A.Bannink

  als er misstanden zijn is het juist dat het in de publisiteit komt.Maar wat hier getoond werd ging alle perken te buiten, beelden die kennelijk al heel oud zijn want geen enkele boer zal het lef hebben om een dier zo aan te voeren je wordt dan direct aan de hoogste boom gehangen. een stukje suggestieve joernalistiek dus. dus boeren, de TROS kan inderdaad uw favoriete omroep niet zijn.

 • no-profile-image

  M. Vlasveld

  o ja das waar ook, en 160 miljoen dieren worden gehouden in dit kikkerlandje

 • no-profile-image

  Red Dear

  Helemaal mee eens Pieter en als je een klacht daarover indiend bij de raad voor de journalistiek.... dan krijg je daar geen antwoord op.
  Dus heren Politici grijp in en breng de kruis(ha ha)verbanden aan het licht zodat een ieder in NL juist voorgelicht wordt.
  Oproep aan alle boeren en belanghebbenden bij de NL Agribusiness:

  ZEG UW ABONNEMENT/LIDMAATSCHAP bij de TROS op. Ze zijn tegen u....

 • no-profile-image

  mientje

  Alle VWA- en mediamedewerkers zouden zich eens een keer beter moeten verdiepen in de praktijk. Waar zijn we met z'n allen helemaal mee bezig?? Mijn ervaring is dat VWA-medewerkers zich constant verschuilen achter opgelegde regels. Bijv. als iemand binnen 1 minuut zijn actuele bedrijfsregister niet kan tonen, wordt er een sanctie opgelegd van € 30.000,- Terwijl deze gewoon aanwezig is! Belachelijk!! De media doet er nog een schepje boven op. Zij gebruiken niet actuele beelden en ook nog van actiegroepen. Kent u de MKZ-koe uit Engeland nog? 90% van deze mediamensen denkt volgens mij nog steeds dat het vlees in de supermarkt gemaakt wordt en chocolademelk van de bruine koe! Laten we vooral niet naar de situatie gaan dat er geen boerenbedrijf meer in Nederland is en dat we vlees moeten gaan eten uit Midden Amerika (Brazilië, Argentinië, ed.) Dan weten we helemaal niet meer wat er in het vlees zit en hoe er geslacht is. Natuurlijk moeten wij goed met ons vee en voedsel omgaan. Ik denk dat vrijwel alle mensen het hier mee eens zijn. Er valt nog een hoop te leren voor de mensen van het VWA en de media!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.