Home

Achtergrond

VWA beraadt zich op mogelijke stappen tegen EénVandaag

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) beraadt zich op mogelijke stappen in reactie op de uitzending van EénVandaag van donderdag 21 februari.

In de uitzending werden medewerkers van de VWA corrupt genoemd omdat ze zouden samenwerken met slachterijmedewerkers en illegale situaties zouden laten voortbestaan.

"Het was een merkwaardige uitzending", aldus een woordvoerder van de VWA. "Wat niet werd gezegd is dat de AID niet regelmatig langskomt, maar pas nadat er een vermoeden bestaat dat er iets aan de hand is. Vaak is de VWA dan de aangevende partij." Volgens de woordvoerder is een bandsnelheid van 650 varkens per uur legaal en in overleg met de VWA doorgevoerd.

Een woordvoerder van de AID bevestigt dat de AID alleen komt controleren als er meldingen zijn van illegale situaties of overtredingen. "In de uitzending werd de suggestie gewekt dat de AID op basis van regelmaat komt controleren. Dat klopt niet."

Marc van der Lee, directeur communicatie bij vleesconcern Vion vindt dat de anonieme tipgevers waarop EénVandaag zijn uitzending baseerde hun informatie beter daar neer kunnen leggen waar ze thuis hoort, namelijk bij de onderzoeks- en rechtelijke instanties. "Het is vervelend dat de sector vanuit de anonimiteit wordt aangesproken. We kunnen alleen maar verdedigend reageren."

Lees ook 'Slachterijen ontduiken controles'

Of registreer je om te kunnen reageren.