Home

Achtergrond 296 x bekeken

VU voorziet meer overstromingen Maas

Het aantal overstromingen van de Maas neemt in de komende eeuw waarschijnlijk aanzienlijk toe.

Dat komt doordat de neerslag met name in de winter toeneemt als gevolg van de klimaatverandering. Dat meldt de Vrije Universiteit Amsterdam donderdag.

De kennisinstelling heeft onderzoek verricht met behulp van computermodellen. Daarin werden de huidige en toekomstige situatie vergeleken met een simulatie van de historische situatie, tot aan het jaar 2000 voor Christus.

"In vergelijking met de periode waarin het stroomgebied van de Maas nog onbewoond was'', stellen de onderzoekers, "gebeurt het tegenwoordig bijna twee keer zo vaak dat er hoeveelheden water door de Maas stromen die vergelijkbaar zijn met de hoeveelheden water tijdens de overstromingen van 1993.''

Het toegenomen overstromingsrisico valt vooral te verklaren uit het verdwijnen van bos. In de periode 2000-1000 voor Christus was het stroomgebied van de Maas vrijwel onbewoond door mensen en nagenoeg volledig bedekt met bossen. In de periode 1000-2000 na Christus kreeg de rivieromgeving een hele andere aanblik. Bomen werden op grote schaal gekapt om plaats te maken voor menselijke activiteiten. Sinds het begin van het industriële tijdperk veroorzaakte de uitstoot van broeikasgassen het opwarmen van de aarde.

In de afgelopen twee eeuwen zijn grote delen van het stroomgebied van de Maas opnieuw beplant met bos. Normaal gesproken leidt dat tot minder overstromingen, maar dat geldt volgens de onderzoekers niet voor de Maas. Het aantal overstromingen nam sinds het jaar 1800 toe, vooral doordat er steeds meer regen en sneeuw viel.

"Als deze neerslagtoename als gevolg van klimaatverandering doorzet in de 21e eeuw, wat veel computermodellen voorspellen, dan zou de toename van de overstromingsfrequentie aanzienlijk kunnen zijn'', voorspellen de onderzoekers. De VU verricht op dit moment onderzoek naar de overstromingsrisico's in de toekomst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.