Home

Achtergrond 254 x bekeken

VS verkoopt tarwe om prijsstijging te beperken

De Amerikaanse overheid gaat tarwe uit de nationale voorraad op de markt brengen.

Als gevolg daarvan daalden maandag de noteringen voor tarwe op de termijnmarkt in Chicago. Die hadden vrijdag een recordhoogte bereikt.

De Amerikaanse overheid constateert dat door de dure tarwe de voedselprijzen stijgen. Dat versterkt de inflatie. Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA gaat daarom bijna 107.000 ton tarwe verkopen uit de voorraden om de prijs te drukken.

Vrijdag sloot de termijnmarkt met noteringen boven de 10 dollar per bushel tarwe (253 euro per ton). Maandag opende de termijnmarkt voor een maartcontract op $11,53 per bushel (292 euro per ton). Nog nooit eerder bereikte de tarwenotering in Chicago zo’n hoog niveau. Maar toen de USDA bekend maakte tarwe uit de voorraden te gaan verkopen zakten de noteringen geleidelijk naar een slotnotering van $10,48 per bushel (266 euro per ton).

Omdat de markt zo heftig reageert op ieder nieuwtje van de tarwemarkt heeft Chicago de dagelijkse limiet veranderd waarmee een notering maximaal kan stijgen of dalen. Het maximum lag op 30 cent per bushel en dat is verhoogd naar 60 cent.

De noteringen op de termijnmarkt schommelen heftig doordat sommige analisten verwachten dat de prijzen verder zullen stijgen. Anderen menen dat de tarweprijs de top heeft bereikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.