Home

Achtergrond 215 x bekeken

VS niet enige motor wereldeconomie

Het risico van een Amerikaanse recessie leeft niet alleen in de hoofden van columnisten of ge­pensioneerde zakengoeroes.

De centrale bank in de VS, de Fede­ral Reserve (Fed), besloot deze week opnieuw haar basisrente te verlagen, en wel met 0,5 procent.
Is de VS nog altijd de enige motor waar de wereldeconomie op draait?

De zogeheten marginale rente in de VS is nu 3 procent. Net als bij de verlaging vorige week rea­geerde de S & P index in New York aanvankelijk positief om daarna weer af te zwakken. De Fed besloot tot de actie nadat be­kend werd dat in het vierde kwartaal 2007 de economie met slechts 0,6 procent was gegroeid.

In Nederland hield voorzitter Nout Wellink van De Nederland­sche Bank zich op de vlakte tij­dens een hoorzitting over de kre­dietcrisis in de Tweede Kamer. Hij kritiseerde in lichte bewoor­dingen het toezicht op de financi­ele sector in de VS. In Nederland moesten banken zich verant­woorden.

Voorlopig valt de schade mee en lijkt de wereldeconomie op meerdere motoren te kunnen re­kenen. De groei van de wereldbe­volking en de toenemende wel­vaart in met name China maakt dat de Europese agribusiness verzekerd is van afzet.

De Europese export van zowel agrarische als niet-agrarische producten neemt dan ook on­danks de recessie in de VS en de relatief lage dollarstand toe.

Amerikaanse producenten van granen exporteren geholpen door de wisselkoers een recordhoe­veelheid naar Europa en het Ver­re Oosten.
Banken schreven ondertussen voor meer dan 67 miljard euro af vanwege foute leningen. Of dit erg is, is maar de vraag. Al decen­nia klagen Westerse economen over de spaardrift in landen als China, Japan en Zuid-Korea. Door een belang te nemen in Westerse banken, zetten ze het geld eindelijk aan het werk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.