Home

Achtergrond 164 x bekeken 1 reactie

Utrecht gaat luchtkwaliteit verbeteren

Utrecht gaat extra maatregelen nemen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.

Die moet daardoor in een aantal delen van Utrecht binnen de Europese normen komen. Voor de plannen wordt 76 miljoen euro uitgetrokken. Dat heeft de gemeente vandaag bekendgemaakt.

Van alle grote steden heeft het knooppunt Utrecht de grootste problemen met de uitstoot van stikstof en fijn stof. Dagelijks rijden er volgens de gemeente 300.000 auto's de stad in en uit en een veelvoud daarvan passeert Utrecht over de snelwegen rond de stad.

De komende maanden worden verschillende typen maatregelen onderzocht. De gemeente heeft als doelstelling dat de stad goed bereikbaar is, maar wil ook dat de bewoners schone lucht inademen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Hij vertelt dat Utrecht het verkeerscirculatiemodel wil aanpassen. "De stad blijft wel bereikbaar, maar niet doorsteekbaar. Je kunt binnen de stad niet van punt A naar punt B, maar moet altijd via de ring rijden.'' Dit kan volgens de gemeente bewerkstelligd worden door bijvoorbeeld meer eenrichtingsverkeer in te stellen. De gemeente hoopt dat automobilisten door de maatregel kiezen voor het openbaar vervoer of de fiets.

Een andere maatregel die onderzocht wordt, is het vergroten van de milieuzone voor vrachtwagens. Ook wordt gekeken naar maatregelen om de aantrekkelijkheid en toegankelijkheid van het openbaar vervoer te vergroten door extra buslijnen, nieuwe haltes, vertramming (toename van het aantal trams in de stad) en betere afstemming van stadsbus, regiobus en trein.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Slachtoffer

    Er zitten zoveel foute types in die stad dat als ze die eerst verbannen, de lucht direct opklaart....

Of registreer je om te kunnen reageren.