Home

Achtergrond 618 x bekeken 1 reactie

Tropisch carnaval in Portugal

Opzwepende muziek en schaars geklede dames in Portugal is weer eens wat anders dan carnaval in Oldenzaal, Denekamp en Ootmarsum.

Wij komen uit Twente en gingen in Nederland ieder jaar een weekend lang carnaval vieren. We gingen graag naar de optochten, begonnen met de verlichte optocht in Tubbergen, zaterdags gingen we gesplitst carnaval vieren. Mijn man ging altijd naar Ootmarsum en ik vierde het zaterdagse carnaval altijd in Denekamp. 's Zondags gingen we altijd naar de grote optocht in Oldenzaal. En zulke feesten mis je natuurlijk wel als je weg bent.

Ook Portugal viert carnaval

In de kleine plaatsjes stelt het carnaval weinig voor. Er was hier net een leverancier en die vertelde dat hier in Alvalade weinig aan carnaval gedaan wordt, alleen de vrijdagochtend is er een kleine optocht van de schoolkinderen door het centrum van Alvalade. Voor de volwassenen is er hier geen carnaval, 'Ach, dat was ook niet nodig, ze hielden het hele jaar door wel drinkfeesten en daar hoefde je niet verkleed voor te zijn.'

Op elke straathoek een café

Je hebt hier op bijna iedere hoek van de straat wel een klein cafeetje en de hele dag door zijn daar mensen te vinden. Of men drinkt wel een kopje koffie of een biertje. Er zijn hier genoeg oudere mannen die hun dag beginnen met een 'aquadente' een soort jenever. Het komt zelfs voor dat ze in het café vragen om een halve borrel, dan hebben ze niet meer geld, en willen toch wat te drinken. Een flesje bier kost hier ongeveer €1 en een koffie 50 cent.

Rio in Portugal

Maar je kunt hier ook wel echt carnaval vieren in de Algarve of in het noorden van Portugal. Wij gaan zondag naar Sines, dat is een redelijk grote stad hier aan de kust. Daar viert men echt carnaval. Het is net Rio de Janeiro, alleen dan in het klein.

Er is een redelijke optocht met voornamelijk schaars geklede dames. Deze optocht begint 's middags om 3 uur. Maar vanaf 12 uur zijn de groepen zich al aan het warm dansen op het beginpunt. De optocht gaat maar door één straat, maar die straat is volledig versierd, en overal hangen grote muziekboxen. Zonder muziek blijven de dames en heren niet aan het dansen.

Opzwepende muziek

Het is eigenlijk meer een boulevard en de optocht gaat twee keer heen en terug. De mensen die langs de kant staan zijn vaak niet verkleed, de kinderen wel, maar de muziek is erg opzwepend en bijna niemand kan stil blijven staan. Er staan een paar kleine drank- en eettentjes en overal openbare toiletten.
's Avonds gaat het feest in Sines door in de cafés. En maandag en dinsdag gaat het precies zo.

Het is een vervanger, want het carnaval in Oldenzaal, Denekamp en Ootmarsum blijft toch veel gezelliger. Vooral omdat je daar iedereen kent. Maar ons kun je toch vinden in Sines en we genieten van een tropische carnaval.

Foto

Joyce Luft

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kay Schutte


    Wij zijn met in Denekamp tweede geworden met onze praalwagen en in Oldenzaal zesde.

Of registreer je om te kunnen reageren.