Home

Achtergrond

Topman justitie prijst Peter R. de Vries

Topman Harm Brouwer van het Openbaar Ministerie (OM) prijst Peter R. de Vries om zijn uitzending waarin Joran van der Sloot met een verborgen camera werd opgenomen.

De voorzitter van het college van procureurs-generaal zegt vrijdag in een interview in Trouw dat De Vries goed journalistiek werk heeft geleverd. "De kritiek uit mediakringen op De Vries is behoorlijk hypocriet'', aldus Brouwer. "Wat hij deed, is een logisch vervolg op een trend die al jaren aan de gang is. Hij is in vele opzichten een journalistieke vakman.''

Brouwer wil wel een maatschappelijk debat over burgers die actief betrokken zijn bij opsporingsactiviteiten. "Een maatschappelijk debat moet verder reiken dan alleen televisie en opsporing. Dat is maar een detail ervan. ... Het gaat erom waar private investigation mag beginnen en moet eindigen.''

Het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba beslist pas na het weekeinde of Joran van der Sloot alsnog wordt aangehouden. De onderzoeksrechter wees vorige week een vordering van het OM af om de verdachte van de de moord op Natalee Holloway in voorarrest te nemen. Tegen de beslissing is dinsdag beroep aangetekend.

Omdat Van der Sloot al twee keer is aangehouden, zijn de eisen zwaar. De bekentenis in het tv-programma van Peter R. de Vries voldoet niet aan de eisen.

Het OM heeft tot vandaag uiterlijk tot twaalf uur 's middags de tijd om alle relevante informatie in te dienen bij het gerechtshof dat zich over het beroep zal buigen. Verwacht wordt dat daar ook de verklaring van Joran van der Sloot bijkomt, die hij aanbood bij de politie af te leggen na de uitzending van Peter R. de Vries. Het is onbekend of dat al is gebeurd.

De Arubaanse hoofdofficier van justitie, Hans Mos, bevindt zich momenteel in Nederland. Maar volgens een woordvoerder is hij daar alleen voor vakantie, "niet voor de zaak''. Het OM geeft geen nieuwe informatie omtrent de zaak, totdat het gerechtshof heeft besloten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.