Home

Achtergrond

Topman Nutreco bepleit gebruik diermeel

Wout Dekker, topman van dier- en visvoerbedrijf Nutreco bepleit het gebruik van diermeel in mengvoer.

Volgens Europese regels is het gebruik hiervan verboden uit angst voor ziektes als koegekte. Volgens Dekker is deze angst ongegrond. Bovendien wordt in de rest van de wereld diermeel vermengd in mengvoer.

”Dit is niet anders dan een enorme politieke reactie geweest op een schandaal in Groot-Brittannië”, aldus Dekker doelend op de uitbraak van de gekkekoeienziekte in dat land aan het begin van deze eeuw door veevoer vermengd met diermeel.

”Door dit Europese verbod moet de industrie 20 tot 30 miljoen euro vernietigen. Daar kunnen ze in Afrika veel mee doen”, aldus Dekker. Hij verwacht dat op de lange termijn ook genetisch gemodificeerde soya in mengvoer terecht zal komen.

Nutreco is een van ’s werelds grootste producenten van mengvoer en visvoer. Het bedrijf wordt geconfronteerd met steeds stijgende grondstofprijzen en krapte op de markt.

Het bedrijf heeft de stijgende grondstoffen direct kunnen doorberekenen aan zijn klanten. De topman verwacht dat de grondstoffen de komende tijd zullen blijven stijgen. De hogere verkoopprijzen hebben Nutreco geen windeieren gelegd.

Nutreco wil in 2010 een bedrijfsresultaat van 230 miljoen euro realiseren. Concrete aankoopplannen wilde Dekker niet openbaar maken. ”We hebben nooit een gebrek aan overnamekandidaten.” Het bedrijf heeft maximaal 360 miljoen euro in kas om overnames te doen.

Nutreco gaat zich de komende jaren vooral op visvoer en speciaalvoer storten. Sinds de verkoop van de zalmkwekerijen richt Nutreco zich met name op de diervoedingstak. Vooral in opkomende markten is de vraag naar vlees en vis groot.

Lees ook: Nutreco boekt recordomzet

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.