Home

Achtergrond 175 x bekeken

Thuiszorg mag geen alfahulp meer inzetten

Thuiszorginstellingen mogen niet langer alfahulpen op hun klanten afsturen voor huishoudelijke hulp.

Dat heeft het kabinet vandaag besloten. De thuiszorg zal weer zelf de zorg moeten gaan leveren waar de cliënten recht op hebben.

De alfahulpen zijn een soort freelancers die in dienst zijn bij de klant die zorg ontvangt. Maar die zijn vaak niet berekend op deze rol van werkgever. Bovendien dwongen veel instellingen vaste krachten om alfahulpen te worden, onder veel slechtere arbeidsvoorwaarden.

Instellingen voor thuiszorg moeten sinds begin vorig jaar met elkaar concurreren om een contract in de wacht te slepen. Veel instellingen hebben zo fel op prijs geconcurreerd dat ze hun personeel niet meer konden betalen. Hierdoor blijven de thuiszorginstellingen zitten met duur personeel.

Met de wetswijziging die staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) nu aankondigt, voorkomt ze dat instellingen deze dure krachten dwingen om alfahulp te worden. De staatssecretaris constateert dat het afgelopen jaar instellingen steeds meer alfahulpen op de cliënten afstuurden. Daardoor dreigde de kwaliteit van de zorg in gevaar te komen omdat klanten vaak met andere hulpen te maken krijgen en ze ook verstoken kunnen blijven van zorg als hun alfahulp verstek moet laten gaan.

Met de ingreep wil Bussemaker ook de positie van de huishoudelijke hulp verbeteren. Extra geld voor de gemeenten om dit allemaal te betalen is niet nodig. Door de lage tarieven hebben zij van het miljard dat ze aan de thuiszorg te besteden hadden vorig jaar 200 miljoen overgehouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.