Home

Achtergrond 331 x bekeken

Testrit geslaagd

Loonbedrijf Tamminga uit het Groningse Harkstede test een splinternieuwe zelfrijdende sproeimachine.

Volgens bedrijfsleider Jan Tam­minga kan de Britse Dateman-machine meer water meedragen en is hij sneller, wendbaarder en compacter dan de vorige modellen die het bedrijf inzette sinds de oprichting in 1909. In Nederland rijdt van dit type volgens Tamminga nog geen dozijn rond. Deze week oefent een medewerker met de machine waarna hij volgende week zal worden ingezet bij onkruidbe­strijding in wintertarwe. Foto Koos van der Spek

Prinses Máxima begraaft samen met Klokhuis-televisiepresentator Bart Meijer (voorgrond) en kinderen van basisschool De Akkerwinde tijdcapsules in het nieuw aangeplante klimaatbos van Natuurmonumen­ten in Biddinghuizen. De scholieren hebben de capsules gevuld met opstellen en tekeningen over hoe de natuur er over vijfentwintig jaar uit zal zien. Ook een foto van de kinderen en kranten van donderdag zijn bijgesloten. Over een kwart eeuw graven kinderen de capsules op om herinnerd te worden aan hun ideeën. Foto ANP

Belangstellenden kijken toe hoe het eindresultaat van het onderwerken van een groenbemester door een spitmachine wordt. Op een demonstratie van het project Schoon Water, georganiseerd door DLV Plant, wer­den zeven methodes getoond om groenbemesters mechanisch te vernietigen. "We kunnen concluderen dat het gebruik van de schijvencultivator, de schijveneg of de fees het beste resultaat geeft", legt Richard Korver van DLV uit. Het zaaien van een groenbemester na de teelt van mais op zandgrond is verplicht. Foto John Claessens

Jos Roberts, medewerker van AB bedrijfsservice, legt samen met een collega bij een melkveehouder in Nuth zijn examen klauwbekappen af. De twee examinatoren, Ype van de Woude van de praktijkschool en Alwin Boogaard van de Universiteit van Utrecht, kijken toe. De twee examenkan­didaten volgden de opleiding tot beroeps-klauwbekapper aan de praktijk­school in Oenkerk. Ze zijn geslaagd. Volgens Boogaard is er vraag naar ge­diplomeerde klauwbekappers. De opleiding duurt een jaar en bestaat uit theorie en praktijk. Een stage bij een gediplomeerd klauwbekapper moet de studenten voorbereiden op de praktijk. Per jaar doen ongeveer twaalf stu­denten examen, waarvan gemiddeld 60 procent slaagt. Foto Twan Wiermans

Klaas Vries kijkt of het allemaal wel goed gaat met zijn klus. De Fries spuit verstopte draineerbuizen door op zijn percelen tussen Ezumazijl en het gehucht Dijkshorne. Vries heeft een gemengd bedrijf, akkerbouw en veeteelt, in het Lauwersmeergebied. Het slootwater waar Vries de buizen mee doorspuit komt bij de trommel de voorste slang in, wordt naar boven gepompt en gaat via het achterste sys­teem weer terug naar de overkant van de sloot, waar een verstopte buis zit. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.