Home

Achtergrond 6 reacties

'Teruglopende winst Friesland reden voor zuivelfusie'

De teruglopende verdiencapaciteit van Friesland Foods is een van de overwegingen om fusiegesprekken aan te gaan met Campina.

Dit menen diverse Campina-leden. Friesland Foods weerspreekt dit. De Campina-leden signaleren dat de winst van Friesland in het afgelopen jaar sterk is teruggelopen door de wereldwijd sterk gestegen zuivelprijzen.

Op zich zijn hoge zuivelprijzen goed voor de coöperaties, maar voor Friesland is het niet alleen maar gunstig. De grondstoffen voor producten in Azië, worden voor een belangrijk deel gekocht van bedrijven als het Nieuw-Zeelandse Fonterra. De verwachting is dan ook dat de zuivelcoöperatie over 2007 een flink lagere winst zal presenteren.

Een woordvoerder van Friesland Foods erkent dat het bedrijf de gestegen grondstoffenprijzen niet geheel zijn doorberekend in Azië. "Dat is een keuze ten behoeve van het marktaandeel geweest." Hij weigert in te gaan op de winstverwachting. "Op 6 maart presenteren we de cijfers. Het gaat hoe dan ook heel goed in Azië zoals ook is gebleken uit onze halfjaarcijfers. Onze buitenlandse activiteiten zijn een belangrijke winstgever van dit bedrijf."

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kees

  Beste Gert,

  Misschien ter overvloede. Campina is een cooperatie en maakt sowieso geen winst. Voor de boeken zijn de leden de sluitpost (winst is dus altijd 0).
  Friesland Foods daarentegen betalen een markt conforme prijs. Voor deze club is het wel mogelijk een winst of verlies te draaien.

  Wanneer je graag een vergelijk maakt moet je kijken naar uitbetaalde melkprijs.
  Bij friesland mag je dan de 'winst' delen door het aantal liters geleverde melk en bij de melkprijs optellen.

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Als je voor een fusie bent moeten de neuzen vooruit kijken.
  Is dit verleden nog iets om moeilijk over te doen.Alleen als Nederlandse boeren geld gaat kosten in de toekomst Nu de melkprijs weer naar 40+

 • no-profile-image

  meuleman

  Door het avontuur van friesland foods in Azie dat nu een beetje misloopt, dreigen wij als veehouders weer de eindafrekening te krijgen. Weer de veehouders in Nederland afschepen met een lagere melkprijs. Dit terwijl de kosten van voer en strooisel en dergelijke enorm oplopen. Als we niet oppassen met alle hogere kosten, verdienen we straks nog niet veel meer!

 • no-profile-image

  gert

  ben benieuwd naar de winst van campina

 • no-profile-image

  gli

  Ik ben echt huiverig voor de risico's die cooperaties lopen bij hun investeringen in verre oorden. Zeg maar: Oost- Azie en Oost-Europa. Een multinational doet ook wel gewaagde investeringen. Alleen is het de vraag wat een cooperatie daar heeft te zoeken. Maar voor de directie is het natuurlijk wel gemakkelijk. Want de agrarische leden hebben naar mijn mening veel minder vervelende reacties ten opzichte van directie (en bestuur) dan een vergadering van aandeelhouders. Daar zijn meestal een paar grootaandeelhouders bij die het de directie knap lastig kunnen maken.

 • no-profile-image

  Joris

  Wat diverse Campinaleden denken, dat kan je als nieuws opblazen. Wat veel meer diverse leden al die jaren hebben gedacht en geroepen, (waarom geen fusie?) dat was geen nieuws. Over al die jaren was er relatief weinig verschil in melkprijs omdat we die van elkaar ondermijnden in een overschotmarkt. En ik neem aan dat het FF bestuur de druk van leden ook moet hebben gevoeld. In een veranderende omgeving (bestuur en markt) verandert een denkwijze sneller. Wat Ledenverloop of lagere winst verwachtingen doen er niet veel toe, beleid gaat over een melkprijs op langere termijn. Dat weglopers onze melkprijs "opkrikten" is helemaal van de zotte. Misschien werd de voorschotprijs iets aangepast, uiteindelijk beuren we niets meer en hebben we nieuwe concurrenten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.