Home

Achtergrond 174 x bekeken

Ter Horst: eindbod politie-cao kost 320 miljoen

Het eindbod van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) voor een nieuwe cao voor de politie kost vanaf 2010 structureel 320 miljoen euro per jaar.

Voor 2008 en 2009 heeft ze incidenteel 80 miljoen euro extra uitgetrokken om het bod te financieren.

Dat heeft de bewindsvrouw maandag geschreven in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Haar aanvankelijke bod, met een looptijd van twee jaar, zou 200 miljoen euro kosten.

Het tweede bod, waarbij de cao drie maanden langer geldig zou zijn, kwam uit op 215 miljoen euro. Het eindbod heeft een looptijd van drie jaar en kost 320 miljoen euro.

Ter Horst biedt de politie in die periode ruim 10 procent meer loon. Daarnaast kunnen agenten tot en met schaal 9 dit jaar een eenmalige uitkering van 1200 euro tegemoetzien, en volgend jaar nog eens 600 euro. In 2010 gaat het hele loongebouw van de politie op de schop. Dan zal de zwaarte van verschillende functies duidelijker gaan meewegen in het salaris.

Over het eindbod van de minister bestaat tot nu toe weinig enthousiasme bij de vakbonden. De ANPV heeft het afgewezen, bij de ACP is een overgrote meerderheid tegen het voorstel. Vakbond NPB maakt de uitkomst van een ledenraadpleging begin maart bekend. De Vereniging voor Middelbare en Hogere Politieambtenaren vindt het eindbod "bijzonder mager, maar onder voorwaarden acceptabel''.

Ter Horst heeft de bonden inmiddels uitgenodigd voor een overleg op 7 maart. Dan heeft iedereen volgens haar immers een standpunt over haar aanbieding ingenomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.