Home

Achtergrond 168 x bekeken 2 reacties

Tekort aan middelen voor ganzenopvang

De provincies betwijfelen of de 13 miljoen euro, die nu beschikbaar is voor de opvang van (overwinterende) ganzen door boeren, op termijn voldoende is.

Dat zegt een woordvoerder van het Interprovinciaal Overleg (IPO), de koepelorganisatie van de provincies. Volgens de hem lijkt het bedrag hoog genoeg voor de huidige 59.000 hectare aan foerageergebied bij boeren.

Afgesproken is echter dat uiteindelijk 65.000 hectare door boeren wordt beheerd. De provincies vrezen dan tekort te komen, temeer omdat ze nu ook meer willen betalen voor gevolgschade.

De provincies zijn in overleg met het ministerie van LNV over de hoogte van het budget. In totaal moet er 80.000 hectare aan ganzenfoerageergebied komen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  voor natuurorganisaties is er altijd geld genoeg,als het voor boeren is moet er beknibbeld worden

 • no-profile-image

  isabelle

  Ook in België worden we overspoeld door overwinterende ganzen.
  Vele akkers worden kaalgevreten. Het is een individuele uitzichtloze strijd voor de getroffen landbouwer. Vergoedingen moet nog steeds via de rechtbank afgedwongen worden. De situatie wordt elk jaar erger.
  Wanneer komt er een serieus debat, wetende dat de tekorten op de wereldmarkt vergroten? Wordt het niet tijd om ook aan natuurbeheersing te doen? Wie zal alle schade correct vergoeden? Aangezien het een maatschappelijke vraag is, moet de maatschappij hiervoor opdraaien maar is men hiertoe wel bereid?
  Of blijkt dit enkel een vraag te zijn van enkele natuurextremisten en wil de hard werkende burger helemaal niet weten van een ganzenplaag?

Of registreer je om te kunnen reageren.