Home

Achtergrond 114 x bekeken

Tegenvaller bij kosten kinderopvang loopt op

De kosten voor de kinderopvang stijgen veel sterker dan al werd verwacht. Het kabinet had op Prinsjesdag al rekening gehouden met een tegenvaller van ruim 300 miljoen euro, maar dit bedrag zal in 2008 flink verder oplopen.

Dat hebben bronnen rond het kabinet zaterdag bevestigd naar aanleiding van een bericht hierover in het AD. Het is niet duidelijk hoe groot de tegenvaller zal uitpakken. Een woordvoerder van Onderwijs zei zaterdag dat staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) onlangs zelf nog in de Tweede Kamer heeft gezegd dat er overschrijdingen aankomen. In mei moet daarover meer helderheid komen en wordt de Kamer ingelicht, aldus haar woordvoerder.

De hogere kosten komen doordat veel meer mensen gebruik maken van de kinderopvang. Sinds vorig jaar komt een groter aantal ouders in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten.

Bovendien doen meer gastouders een beroep op de subsidieregeling die in het leven is geroepen voor oppaswerk. Voorheen vingen bijvoorbeeld veel oppasoma's en -opa's kinderen gratis op maar ook zij kunnen een tegemoetkoming krijgen als zij officieel als gastouder staan ingeschreven. In de eerste helft van 2007 is de opvang door gastouders met 73 procent toegenomen tot 73.600 kinderen, zo bleek onlangs uit cijfers.

De belastingdienst controleert het gebruik en mogelijk misbruik van deze regeling. Een woordvoerder meldde zaterdag dat dit onder meer gebeurt met steekproeven.

Binnenkort volgt nader overleg tussen het ministerie van Financiën en van Onderwijs over de overschrijdingen. Volgens de begrotingsregels van Financiën moeten ministeries die zelf opvangen.

Ongeveer een half miljoen kinderen gaat naar de kinderopvang. Dat kost de overheid jaarlijks bijna 2 miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.