Home

Achtergrond 362 x bekeken

Technologie en voedsel bijeen in kennisregio

Bedrijven en onderwijsinstellingen in de driehoek Wageningen (Food Valley), Eindhoven, Venlo (Greenport) slaan de handen ineen om meer winst te halen uit bestaande kennis van technologie, voedselteelt en voedselverwerking.

Initiatiefnemer Peter Swinkels heeft dat vandaag bekendgemaakt. De voormalig directeur van bierbrouwer Bavaria is namens de kennisregio Brainport (Eindhoven) motor achter het Technology & Food Systems Network (TeFoN).

Het netwerk begint met dertig concrete projecten die mogelijk worden gemaakt met 100 miljoen euro aan eigen investeringen van de deelnemende ondernemingen. Bij de presentatie vandaag is de overheid gevraagd om een deelname van 20 miljoen euro per jaar.

In de zogenoemde startportfolio staan innovaties als een robot voor het uitbenen van varkens, een champignonplukautomaat, een systeem voor het stekken en steken van potplanten, moderne conserveringssystemen en een energiezuinig groeilichtsysteem.

Onder de honderd deelnemers zijn machinebouwers, tuinbouwbedrijven, voedselbedrijven als Bonduelle, Hak, Unilever, Campina, Friesland Food, Heinz en Mars, technologieconcerns als Océ en Ordina, onderzoeksinstituut TNO en de universiteiten van Eindhoven en Wageningen. Swinkels legde vandaag uit dat de bestaande kennis van wereldklasse is, maar dat bedrijven zonder samenwerking niet zullen overleven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.