Home

Achtergrond 6 reacties

Tarwemarkt in VS piekt

De tarwenoteringen op de termijnmarkt in Chicago liggen voor het eerst sinds vele jaren boven de 10 dollar per bushel (253 euro per ton).

De notering voor een meicontract piekte donderavond op $10,79 per bushel (273 euro per ton). De notering voor de maartcontracten eindigde op $10,63 dollar.

De noteringen zijn drie dagen achter elkaar 30 dollarcent per bushel gestegen. Dat is de maximale koerswijziging die de beurs toelaat op één dag. De tarweprijs stijgt doordat de VS veel tarwe heeft geëxporteerd en daardoor weinig voorraad meer heeft. Ook Canada en Rusland hebben minder tarwe in de silo’s.

De stijging van de tarwenoteringen duwen de Europese prijzen mee omhoog. Nu kopers niet meer terecht kunnen in de VS kopen ze tarwe in Duitsland en Frankrijk, ondanks de hoge koers van de euro.

Of de tarweprijzen blijven pieken hangt af van het weer. De oogst gaat in Argentinië over een maand van start. De opbrengsten zien er goed uit. In Australië valt de oogst voor het tweede achtereenvolgende jaar echter tegen.

Op het noordelijk halfrond is meer tarwe ingezaaid. De wintertarwe in Europa staat er goed bij. "Het worden spannende maanden voor de tarweprijzen"" , zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "De oogstverwachtingen tot nu toe zijn goed, zowel in de EU als in Rusland, Kazachstan en Oekraïne. Als straks in april de vorstdreiging weg is wordt duidelijker hoe de tarwe-oogst gaat uitpakken. Die verwachtingen kunnen grote gevolgen hebben voor de prijs."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jokke

  300 € is ook niet realistisch. Er is ook gewoon geen handel in voedertarwe gewoon doordat ..... het een te duur product is voor in de voeders.

 • no-profile-image

  J.M. Brooijmans

  Mogen we eindelijk ook eens wat verdienen.Hopenlijk sluit europa niet zijn grenzen voor deze vrije wereldhandel

 • no-profile-image

  gert

  tarwe is hot en blijft hot

 • no-profile-image

  ?

  Andere artikel gelezen regen in australie
  Weg prijs dus. T is niet te hopen voor jullie maar misschien, gewoon vast houden wachten op hoge prijzen lijkt me.

 • no-profile-image

  Arend

  Heb ik 5 maand geleden al gezegd dat tarwe prijs richting de 300 euro zou moeten gaan,maar toen vond een marktanalist 180 euro al belachelijk veel

 • no-profile-image

  a nonymus

  wie trekt er zich iets aan van betaalde en aangestuurde analisten. zal nu wel een politiek correct en de voerindustrie welgevallig verhaal hebben. gelukkig nu echte prijzen voor de plantaardeige productie in zicht. zullen we zeggen, dat het leven begint bij de 40? (€ 400.--/ton). Akkerbouwers werden gedwongen subkostprijs te leveren, beetje steun met allerlei knellende regelgeving en voer was gratis. wie kreeg er nu echt subsidie? hopelijk komen er echte, rendabele prijsniveaus, noodzaak tot steun verdwijnt en we zien wel. hopelijk komt er nu ruimte om op plaatsen in deze wereld voor 3 kilo graan 1 kilo mensenvlees te laten groeien. er zijn streken waar dit echt geen kwaad kan!!! bij echte prijzen zonder dumping kan er weer lokale productie komen. nu maar hopen, dat daar nog niet alle boeren (soms letterlijk) de kop zijn afgedaan. nu nog de cyfersenlettersritueledanswaargeenechtlogischeverklaringvoortegevenismaarzalwelzomoeten

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.