Home

Achtergrond 180 x bekeken

Systeem bedrijfstoeslag leidt tot rechtsongelijkheid

De ene boer krijgt zijn bedrijfstoeslag veel eerder dan de andere.

Dat is volgens Hans Akkermans, akkerbouwer in het Zeeuwse St. Annaland, een kromme situatie. Minister Gerda Verburg had ontvankelijker moeten zijn voor kritiek vanuit de sector.

Afgelopen week kwam op een vergadering bij de naborrel het onderwerp van de bedrijfstoeslag weer eens ter tafel. Bij een kleine pei­ling in ons gezelschap had 60 pro­cent het ontvangen. Maar helaas behoor ik nog niet tot de uitver­korenen.

De wijze waarop alles plaats­vindt zit mij toch wel dwars en vind ik allesbehalve netjes. De argumenten vanuit LNV zijn in mijn ogen niet meer dan slappe excuses. Die doen geen recht aan diegenen die straks pas rond mei worden uitbetaald. Ik vind het ronduit vreemd dat voor een der­gelijke lange periode van uitbeta­len geen rentevergoeding of iets dergelijks wordt gegeven.

Het is in mijn ogen rechtsonge­lijkheid van de bovenste plank. Immers, de één mag bellen met de bank, terwijl een gelijkwaardi­ge collega van die extra centen mooi een weekendje weg kan met zijn vrouw.

Daarnaast vind ik het spijtig dat de landbouworganisaties zich zo gemakkelijk aan de kant heb­ben laten zetten in deze kwestie. In een kabinet dat tracht de normen en waarden omhoog te krikken door het verbieden van een pornofilm op de publieke zenders, ben ik er toch wel van overtuigd dat Gerda Verburg op haar vakgebied op dit punt haar vrouwtje had moeten staan en bij aanhoudende kritiek wellicht een keer ontvankelijk zou zijn gewor­den voor de kromheid van de si­tuatie.

Maar goed, u snapt het al. Mij rest niets anders dan nu toch maar te gaan bellen voor een overbruggingskredietje. De aard­appelprijs zie ik namelijk deze week ook niet stijgen tot een kwartje.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.