Home

Achtergrond 425 x bekeken 2 reacties

SuikerUnie: geen vergisting in Hoogkerk

SuikerUnie dreigt een streep te halen door de plannen voor een vergistingsinstallatie bij de suikerfabriek in Hoogkerk.

De installatie komt niet in aanmerking voor de nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie (SDE), die binnenkort van kracht wordt.

De SDE-regeling stelt het verplicht dat een vergister voor minimaal de helft wordt gevoed met mest. Dit past SuikerUnie volstrekt niet, zei directeur Albert Markusse op een bijeenkomst in Groningen over de sluiting van de suikerfabriek in die stad. "We willen in Hoogkerk bietenpunten en surplusbieten, die boven het quotum zijn geleverd, gaan vergisten. Dat levert gas op waar we stroom mee kunnen opwekken of dat we aan het gasnet kunnen leveren. De eis dat er ook mest in de vergister moet past niet bij SuikerUnie."

Markusse hoopt dat de Tweede Kamer de regering op andere gedachten kan brengen. "Als de vergistingsinstallatie in Hoogkerk niet voor subsidie in aanmerking komt, beginnen we er niet aan. Zonder subsidie is zo’n installatie niet rendabel te maken."

Markusse zou dit een kwalijke zaak vinden, zei hij in Groningen. "De overheid heeft de mond vol van het stimuleren van duurzame energie dat is geproduceerd met de zogenoemde tweede generatie grondstoffen. Wij hebben in Hoogkerk van die grondstoffen. Maar de SDE-regeling is zo opgesteld dat wij daar niets mee kunnen."

SuikerUnie is een dochterbedrijf van coöperatie Cosun. Een ander dochterbedrijf van Cosun heeft ook plannen voor bio-energie in de kast gelegd vanwege overheidsregels. Nedalco wilde in de te sluiten suikerfabriek in Groningen bio-ethanol produceren. Ook had Nedalco plannen voor een bio-ethanol fabriek in Sas van Gent. Nedalco heeft die plannen stopgezet omdat de Nederlandse regelgeving het mogelijk maakt dat Brazilië bio-ethanol veel goedkoper in Nederland kan aanbieden dan in andere lidstaten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  v.e.r.

  die bietenpuntjes komen nu ook al in de
  vergister. Die staan er genoeg in het noorden, dus de minister heeft groot gelijk dat ze dit plan niet subsidieerd.

 • no-profile-image

  suikerstuutje

  Kijk ook hier lees je weer dat in nederland alle mogelijke plannen voor het meedoen en meewerken aan groene energie tegenwerkt.
  Een nieuwe regel geeft geen nieuwe kansen maar alleen maar meer beperkingen.
  Zo komen we niet verder in ons land.
  Politiek neem het voortouw en werk mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.