Home

Achtergrond 601 x bekeken

'Strengere eisen aan kwekers vaste planten'

Vasteplantenkwekers zullen aan hogere kwaliteitseisen moeten voldoen, anders komen hun planten de VS niet meer in.

Dat zegt Henk Westerhof, voorzitter van handelsbond Anthos, in een interview met het vakblad De Boomkwekerij. Volgens Westerhof komen de Verenigde Staten binnenkort met een nieuwe lijst met fytosanitaire criteria voor vaste planten uit Nederland. De kans is groot dat ook Canada de strengere regelgeving van de VS overneemt. In maart komt een delegatie uit de VS voor overleg naar Nederland.

Wat betreft export van boomkwekerijproducten naar Rusland lijkt er volgens Westerhof sprake te zijn van een doorbraak na recent overleg door minister Gerda Verburg van LNV met haar Russische collega. Naar alle waarschijnlijkheid kan Naktuinbouw binnenkort de exportinspecties uit gaan voeren. Op dit moment erkent Rusland Plantkeur nog niet, waardoor alle inspecties via de Plantenziektenkundige Dienst (PD) lopen.

Westerhof spreekt verder de vrees uit dat, in navolging van Noorwegen, ook andere Europese landen strengere eisen aan Nederlandse boomkwekerijproducten zullen stellen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.