Home

Achtergrond 485 x bekeken

Stet Holland verwacht veel hogere pootgoedprijs

Handelshuis Stet Holland betaalt over de pootaardappelen van oogst 2007 een duidelijk hogere poolprijs dan over de oogst van 2006.

Die prijs was al bijna een verdubbeling ten opzichte van de poolprijs van oogst 2005. Over oogst 2006 betaalde Stet Holland een gemiddelde pootgoedprijs van €30,24 per 100 kilo.

Een woordvoerder van het pootgoedhandelshuis wil niet zeggen met welk percentage de poolprijs voor de oogst van 2007 stijgt. "Maar het is wel duidelijk hoger. Het is nog te vroeg om de prijzen op rasniveau te berekenen."

De woordvoerder noemt twee oorzaken voor de gestegen poolprijs. "Stet Holland is gespecialiseerd in de export naar vroege en verre bestemmingen, vooral in Noord-Afrika en het Midden -Oosten. We hebben het meeste pootgoed al verkocht."

Daarom heeft het handelshuis weinig last van de dalende prijzen van de afgelopen maanden. De pootgoedprijzen staan onder druk omdat de consumptieaardappelen minder opbrengen. Ook zijn er signalen dat akkerbouwers in West-Europa dit jaar meer graan gaan telen ten koste van aardappelen. Daardoor zijn minder pootaardappelen nodig.

Stet Holland heeft van de oogst van 2006 ongeveer 40.000 ton pootgoed verkocht van 150 telers. Volgens de woordvoerder is dat over oogst 2007 ongeveer hetzelfde.

Voor dit jaar heeft Stet Holland het pootgoedareaal met ruim 10 procent weten te vergroten, stelt de woordvoerder. "Ondanks de forse concurrentiestrijd."

Of registreer je om te kunnen reageren.