Home

Achtergrond 216 x bekeken

'Spruitenmarkt is al verdeeld tussen bedrijven'

De spruitenmarkt is verdeeld. De handel steekt de nek niet meer uit.

Volgens Hans van Dijke, voorzitter van de werkgroep spruitkool Noord-Nederland past die conclusie bij het huidige afzetbeeld.

Tijdens het spruitendebat dinsdagavond werd de toekomst van de spruitenteelt besproken. Telers zagen dit jaar met een gemiddelde prijs van 40 cent per kilo weer een matige afzet. Dat lijkt structureel. De markt kenmerkt zich door een aanbodsmarkt. "De handel leunt achterover tot het product wordt aangeboden en ze hun prijs erbij zetten. Het aanbod is te groot", aldus Van Dijke.

Tijdens het debat sprak Thijs Jasperse, directeur van VanderzandeFlorpartners. Jasperse, betrokken bij meerdere samenwerkingsprojecten, duldde geen pers bij zijn voordracht. Volgens Van Dijke heeft Jasperse de Noord-Nederlandse telers met de neus op de feiten gedrukt. Zijn voordracht betekent niet dat er samenwerkingsinitiatieven zijn in de spruitenafzet. "Dat zou overigens wel moeten, denk ik." Telers uit Zuid-Flevoland hebben dit seizoen weinig kwaliteitsproblemen gekend.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.