Home

Achtergrond 168 x bekeken

'Spoor veiligst voor vervoer gevaarlijke stoffen'

Het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor heeft ten onrechte een onveilig imago.

Dat vindt Pieter Hofstra, sinds kort bestuursvoorzitter van Rail Cargo Information Netherlands en voorheen Tweede Kamerlid namens de VVD. "Heel veel mensen denken dat de spoorsector er maar een zooitje van maakt met het vervoer van gevaarlijke stoffen, terwijl het tegendeel waar is'', stelt Hofstra.

"De transporten zijn gebonden aan strenge regels en het risico van botsingen is zeer klein. Vervoer over het spoor is veiliger dan vervoer over het water en veel veiliger dan transporten over de weg", aldus Hofstra.

Hofstra wijt het slechte imago aan onbekendheid bij het grote publiek met het goederenvervoer over het spoor. 'Zijn' organisatie spant zich in om het beeld bij te stellen. Zo werkt Rail Cargo samen met het programma RTL Transportwereld. Zondagavond staat de eerste uitzending in een reeks gepland over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor.

"Het publiek heeft heel weinig kennis op dit terrein'', aldus Hofstra, die op dit moment een reeks nevenfuncties combineert met het lidmaatschap van de Eerste Kamer. "Maar dat geldt ook voor veel ondernemers. Zij zien vaak de mogelijkheden van spoortransport nog niet. In Nederland gaat ongeveer 5 procent van alle grensoverschrijdende transporten via het spoor. De weg is goed voor 50 procent, het water voor ongeveer 38 procent en 7 procent gaat via pijpleidingen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.