Home

Achtergrond

Speeddaten voor de wetenschap

Zeshonderd mannen en vrouwen tussen de 25 en 40 jaar kunnen binnenkort een belangrijke bijdrage leveren aan de wetenschap door mee te doen aan een speeddate in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

De Nijmeegse psycholoog Geertjan Overbeek observeert wat er voor, tijdens en na de ontmoeting gebeurt. Overbeek wil weten waarom partners in eerste instantie voor elkaar kiezen. Daar zijn wetenschappelijk onderbouwde theorieën over, maar Overbeek vindt die niet afdoende.

Hij hoopt dat de grote datesessie veel meer openbaart over de factoren waarom iemand spontaan voor een ander kiest of die persoon juist afwijst. Wie wil meedoen aan kan zich opgeven via www.matchmakersdating.nl.

Speeddating houdt in dat mensen groepsgewijs gedurende korte tijd kennis met elkaar maken. De groep schuift telkens door en aan het eind van de sessie maken deelnemers bekend met wie ze eventueel nader kennis willen maken. Wil de uitverkorene dat ook, dan volgt een individuele afspraak.

Overbeek: ”Ik ben heel benieuwd of bepaald wetenschappelijk onderbouwd gedrag dat zou bewijzen dat mensen elkaar aardig vinden – glimlachen, oogcontact – ook daadwerkelijk tot een afspraakje leidt. Of kiezen mensen toch onbewust voor de sterke man en de vruchtbare vrouw, zoals een andere bekende theorie over partnerkeuze stelt.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.