Home

Achtergrond 163 x bekeken

Spanje klaagt Rwandezen aan voor genocide

Justitie in Spanje heeft internationale arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen veertig Rwandese militairen die verdacht worden van het plegen van genocide en misdaden tegen de menselijkheid in de jaren negentig.

Ook worden ze beschuldigd van moord op negen Spaanse burgers, onder wie zes missionarissen. Tijdens de volkerenmoord in Rwanda in 1994 slachtten radicale Hutu's Tutsi's en gematigde Hutu's af. In drie maanden tijd kwamen 800.000 mensen om het leven. Nadien kwamen Tutsi-rebellen onder leiding van de huidige president Paul Kagame aan de macht. Het leger zou vervolgens op grote schaal wraak hebben genomen op de Hutu-bevolking.

De veertig verdachten, in de rang van majoor tot generaal, zouden in de periode 1994-2000 een ,,regime van terreur hebben gevestigd, waarbij afschuwelijke misdaden tegen de burgerbevolking werden begaan''. Het gaat onder meer om slachtpartijen in Hutu-vluchtelingenkampen in het naburige Zaïre (de huidige Democratische Republiek Congo), waar ook de Spaanse slachtoffers werkten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.