Home

Achtergrond

Spaanse telers enthousiast over biologische bestrijding

Telers in Almería, de paprikatelers voorop, worden steeds enthousiaster over het inzetten van natuurlijke vijanden in de plaagbestrijding.

Ruim 90 procent van de paprikatelers in Almería die dit seizoen overstapten op geïntegreerde gewasbescherming is tevreden over de resultaten. Slechts 8 procent zou het alleen toepassen als de afzetorganisatie dat van hem eist. Dit blijkt uit een uitgebreide enquête van koepelorganisatie Coexphal onder de technici van 34 aangesloten exporterende bedrijven in Almería.

Zij vertegenwoordigen een areaal van 3.435 hectare (60 procent) paprika met biologische bestrijding in Almería. Van dit areaal bereikte 97 procent december met behoud van de geïntegreerde bestrijding. Nog nooit was de biologische bestrijding in paprika zo succesvol. Vooral de bestrijding van trips en wittevlieg verliepen beter met natuurlijke vijanden dan met alleen chemie.

Bij de andere gewassen waren de resultaten wisselender. Maar ook hier zei ruim de helft van de technici dat 'hun' telers biologische bestrijding zullen blijven gebruiken, ook als het geen verplichting zou zijn vanuit de afzetorganisatie.

Lees meer over de achtergronden in het weekblad Groenten&Fruit van deze week.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.