Home

Achtergrond 168 x bekeken

Soetendorp strijdt onvermoeibaar voor mensenrechten

Rabbijn Awraham Soetendorp neemt zaterdag, op zijn 65e verjaardag, afscheid als rabbijn van de Liberaal-Joodse Gemeente in Den Haag.

De zoon van de legendarische rabbijn Jacob Soetendorp heeft die functie sinds 1968 vervuld. Eind februari heeft, ook in Den Haag, te zijner ere een symposium plaats.

Soetendorp is voor velen dé stem van de joodse gemeenschap in Nederland. Hij nam het schijnbaar onvermoeibaar op voor de slachtoffers van terreuraanslagen in Israël, bestreed het antisemitisme en kwam in actie voor de Russische joden die het land niet mochten verlaten.

In het boek Met het verleden op mijn hielen, dat in 1993 bij zijn vijftigste verjaardag verscheen, zei Soetendorp dat hij actie voerde om de passiviteit van de meerderheid te doorbreken. Hij wilde de mensen bewogen maken. In hetzelfde boek noemde de Amerikaanse joodse schrijver Chaim Potok Soetendorps betrokkenheid bij sociale, morele en politieke kwesties schijnbaar eindeloos.

Soetendorp wordt gedreven door het verleden. Hij overleefde in tegenstelling tot anderhalf miljoen andere joodse kinderen de Tweede Wereldoorlog en wil op alle mogelijke manieren nog zo'n conflict voorkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.