Home

Achtergrond

'Sneller ingrijpen bij vroeggeboortes'

Artsen moeten sneller doorverwijzen bij vrouwen die te vroeg dreigen te bevallen. Speciale klinieken zouden beter in staat zijn de overlevingskansen van de baby's te vergroten.

Dat concluderen onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat vandaag is verschenen. Artsen zijn volgens bestaande richtlijnen verplicht de vrouwen bij dreigende vroeggeboorte door te sturen naar gespecialiseerde dokters. Volgens de onderzoekers, kinderartsen en gynaecologen komt het er in de praktijk vaak niet van omdat er onduidelijkheid is over de ondergrens van levensvatbaarheid van de baby.

De onderzoekers bestudeerden 512 bevallingen in de regio's Utrecht en Nijmegen van vroeggeboren baby's na zwangerschappen die tussen de 22 en 31 weken hadden geduurd. In het algemeen geldt dat baby's levensvatbaar worden geacht na een zwangerschap van 24 weken.

Uit het onderzoek bleek dat geen enkele arts actie ondernam om het kind te redden bij zwangerschappen die korter hadden geduurd dan 24 weken. Bij geboortes van kinderen van 24 weken zetten artsen in 89 procent van de gevallen geen behandeling in gang en overleden alle levend geboren kinderen in de verloskamer.

Bij kinderen die na 25 weken zwangerschap werden geboren, werd een kwart van de kinderen behandeld. Ook bij kinderen die ouder waren dan 26 weken bleven artsen terughoudend met behandelen. De sterfte bij deze groep was nog altijd 29 procent. De onderzoekers noemen dat percentage opvallend omdat kinderen van 26 weken wereldwijd als levensvatbaar worden gezien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.