Home

Achtergrond 180 x bekeken

Snelle boot alternatief voor file

Connexxion heeft hoge verwachtingen van de nieuwe fast ferry-dienst tussen Dordrecht en Rotterdam.

Een draagvleugelboot vaart tijdens de ochtendspits in 25 minuten van het ene naar het andere stadscentrum. "Met de auto kost dat je zeker een uur'', aldus een woordvoerster van het vervoersconcern. "Deze snelle boot is een goed alternatief voor de file op de weg of voor een overvolle trein.''

Connexxion vervoert jaarlijks ongeveer twee miljoen mensen over het water tussen Sliedrecht, Dordrecht en Rotterdam. De snelste bestaande waterbus, een catamaran, doet een uur over de route tussen Rotterdam en Dordrecht. De gemiddelde snelheid ligt relatief laag omdat de boot stops maakt bij zeven halteplaatsen.

De nieuwe, veel snellere draagvleugeldienst, kan per vaart 79 personen meenemen en maakt tussen Rotterdam en Dordrecht maar één stop, bij Papendrecht-Westeind. "De reizigers kunnen hun fiets meenemen, zodat ze het voor- en natransport ook meteen hebben geregeld'', zei de woordvoerster van Connexxion.

De proef met de snelle veerdienst, die twee maanden gaat duren, maakt onderdeel uit van het zogenoemde 'fileproof'-project van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit project omvat allerlei maatregelen om files op de snelwegen terug te dringen.

In de eerste maand kost een retourtje met de snelle boot 6,75 euro, net zoveel als voor een retourtje met de 'trage' boot. Half maart verdwijnt het promotietarief en gaat de prijs voor de draagvleugelboot omhoog naar 8,50 euro.

De draagvleugelboot vaart om 7.05, 8.05 en om 9.05 uur vanuit Dordrecht naar Rotterdam en keert een half uur later terug. In de middag zijn er ook nog drie retourvaarten vanaf Dordrecht, om 15.05, 16.05, en om 17.05 uur (Rotterdam 15.35, 16.35 en 17.35).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.