Home

Achtergrond 203 x bekeken

Smurfen vieren feestje in Den Haag

Vroege vogels in Den Haag en Scheveningen zullen vanochtend hun ogen wel een paar keer moeten uitsmurfen.

In alle vroegte duiken daar talloze smurfen op. De stripfiguren vieren dit jaar hun vijftigste verjaardag en doen tijdens hun Europese tour de Hofstad aan.

De tour voert de smurfen langs twintig Europese steden. Overal worden honderden smurfpoppen (met een lengte van drie appels hoog) geplaatst, die kinderen mogen meenemen en schilderen. Volgens een woordvoerster gaat het om duizenden exemplaren. Vooral de Scheveningse boulevard is druk besmurft. De activiteiten komen ten goede aan het VN-kinderfonds Unicef.

De inmiddels overleden geestelijk vader van de smurfen, Peyo, zette de stripfiguurtjes in oktober 1958 voor het eerst op papier. Aanvankelijk kregen ze een bijrol in het stripblad Robbedoes. Inmiddels beleefden de smurfen in ruim 250 tekenfilms, een speelfilm, tientallen albums, videogames en een heus pretpark de grootste avonturen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.