Home

Achtergrond 161 x bekeken

Sms'jes voor snellere hulp bij hartstilstand

De Vereniging Hartveilig Drenthe (VHD) zet een provinciaal netwerk op van 10.000 vrijwilligers die, wanneer iemand een hartstilstand krijgt, snel te hulp kunnen schieten met een defibrillator (AED).

Vrijwilligers worden per sms gewaarschuwd. Dat meldde een woordvoerster van de vereniging vandaag. Het is de bedoeling dat in 2010 in heel Drenthe 1500 AED's zijn geplaatst. Als iemand een hartstilstand krijgt en 112 wordt gebeld, krijgen een paar vrijwilligers in de omgeving van het slachtoffer via de meldkamer een sms'je. Doel van de VHD is de wachttijd op eerste hulp bij een hartstilstand te verkorten.

"Er zijn meer gebieden in Nederland waar zo'n vrijwilligersnetwerk wordt opgezet, maar nergens gebeurt het provinciaal. Ons sms-systeem is ook uniek'', aldus de woordvoerster. Ze verwacht geen problemen om de 10.000 vrijwilligers bij elkaar te krijgen. "We worden gesteund door de Nederlandse Hartstichting, het Rode Kruis en de Koninklijke EHBO Vereniging. Uit hun Drentse achterbannen verwachten we veel vrijwilligers te werven. Ook gaan we onder meer bedrijven, sportverenigingen en winkelcentra benaderen.''

De reacties in de provincie zijn volgens de woordvoerster van de VHD erg positief. Het project is inmiddels begonnen in het dorp Langelo.
In Drenthe overlijden jaarlijks vierhonderd mensen aan een hartstilstand. Dat aantal moet volgens de VHD fors naar beneden. Landelijk worden wekelijks zo'n driehonderd mensen door een hartstilstand getroffen. Slechts 5 tot 10 procent overleeft het.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.