Home

Achtergrond 196 x bekeken

Slechts anonieme signalen

Bedrijven in de vleessector zouden bewijsmateriaal van misstanden vernietigen. Dat zeggen althans Marianne Thieme en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Landbouwminister Gerda Verburg moet daarom actie ondernemen, vinden zij.

Die beschuldigingen zijn niet mals. Zij zetten een sector die op dit moment toch al onder vuur ligt, nog eens extra in een kwaad daglicht. Dat neemt niet weg dat als er inderdaad gegevens worden vernietigd om strafbare feiten de verdoezelen, snel en hard tegen moet worden opgetreden.

Voordat de minister in actie komen, moet echter wel duidelijk zijn of de aantijgingen berusten op feiten. En daar zit nu juist het probleem, want de signalen waar de Partij voor de Dieren over spreekt zijn afkomstig van medewerkers van de betrokken bedrijven die anoniem willen blijven. Thieme en Ouwehand weigeren daarom hun bewijzen aan de minister te overhandigen.

Daarmee overspelen zij hun hand. Herhaaldelijk heeft de partij om aandacht voor misstanden in de sector gevraagd, vaak terecht. Die is er nu. Bovendien komt er een onafhankelijk onderzoek naar het toezicht door de Voedsel en Waren Autoriteit. Thieme en Ouwehand moeten daarom snel met bewijzen komen, of zich tevreden te stellen met de tot nu toe behaalde resultaten.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.