Home

Achtergrond

Slecht bereikbare huisarts kan boete krijgen

Huisartsen die in spoedgevallen slecht bereikbaar zijn, kunnen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op hun dak krijgen.

Die kan hen in het uiterste geval een boete opleggen. Dat zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) vandaag in de Tweede Kamer in een reactie op een voorstel van PVV-Kamerlid Fleur Agema om huisartsen die bij spoedgevallen niet thuisgeven hard aan te pakken.

De minister onderschreef Agema's stelling dat het niet door de beugel kan dat huisartsen in 4 procent van de spoedgevallen niet te bereiken zijn. Maar haar idee om al na drie verzuimen een schorsing op te leggen, ging de minister veel te ver.

Bij de Tweede Kamer ligt een wetsvoorstel om de inspectie meer mogelijkheden te geven om op te treden tegen zorgverleners die in gebreke blijven. Als overleg geen soelaas biedt, kan de IGZ bestuurlijke boetes gaan opleggen of met dwangsommen gaan werken.

Klink zei dat de inspectie wel wat assertiever kan gaan optreden als het gaat om handhaving van de normen voor goede kwaliteit in de zorg. De IGZ zou tegenover een medische beroepsgroep duidelijk moeten aangeven waneer ze gaat ingrijpen. De Kamer greep vandaag terug op een recent voorbeeld waarbij de IGZ pas in actie leek te komen tegen tekortkomingen bij afdelingen voor intensieve zorg nadat die in de media aan het licht waren gekomen.

De Kamer vroeg zich wel af of de inspectie wel genoeg mankracht in huis heeft om er meer bovenop te gaan zitten. Klink wees erop dat de IGZ bij recente inkrimpingen binnen de rijksoverheid naar verhouding de dans ontsprongen is. Hij kondigde bovendien een mogelijke uitbreiding van het personeelsbestand aan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.