Home

Achtergrond 343 x bekeken

Skal vindt minder verontreiniging bio-aardappel

Controle-organisatie Skal heeft op 12 procent van de monsters van biologische aardappelen de kiemremmer chloorprofam aangetroffen.

Van de oogst van 2006 was nog 67 procent van de monsters verontreinigd. Het gebruik van de chemische kiemremmer chloorprofam is verboden bij biologische aardappelen, zegt Skal-woordvoerder Chris Maan. "n 2006 voerde Skal inspecties uit in winkels. Toen troffen we op biologische aardappelen vaak chloorprofam aan. Skal heeft vervolgens onderzoek gedaan naar aardappelen van oogst 2006. Van alle monsters bleek 67 procent de kiemremmer te bevatten."

Skal kondigde toen extra inspecties en maatregelen aan. Maan: "De aardappelsector heeft dat goed opgepakt. Van oogst 2007 bleek 12 procent verontreinigd met chloorprofam. Verontreiniging met chloorprofam is vooral een gevolg van onvoldoende scheiding tussen partijen biologische en gangbare aardappelen of doordat verwerkingslijnen onvoldoende zijn schoon gemaakt."

Er zijn bij oogst 2007 geen verontreinigingen aangetroffen bij telers. De verontreinigde monsters zijn van twee bedrijven die aardappelen verwerken en verpakken. Het bio-certificaat van één van de bedrijven is tijdelijk ongeldig verklaard. De aanwezige voorraad is geblokkeerd totdat het bedrijf weer aan de voorwaarden voldoet. Het tweede bedrijf staat onder verscherpt toezicht. Skal gaat binnenkort opnieuw monsters nemen bij bedrijven die biologische aardappelen verwerken en verpakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.