Home

Achtergrond

Sector pakt Oost-Aziatische boktor aan

De boomkwekerijsector gaat in overleg met de PD en Naktuinbouw de Oost-Aziatische boktor aanpakken.

Bedrijven die plantmateriaal uit Azië gebruiken, zullen op korte termijn geïnformeerd worden over wat zij kunnen doen tegen insleep van de boktor.

Dat meldt Matthijs Mesken, secretaris van de Raad voor de Boomkwekerij, het overlegorgaan van de handelsbond Anthos en de NBvB. De sectorale aanpak van de Oost-Aziatische boktor, Anoplophora chinensis, vloeit voort uit een bijeenkomst die de Raad dinsdag 5 februari in De Meern heeft belegd voor importeurs van plantmateriaal uit Azië, met name uit China.

Aanleiding voor de bijeenkomst is de vondsten van het quarantaine-organisme op drie bedrijven in Nederland. Volgens de Plantenziektenkundige Dienst (PD) staan de drie vondsten, allen in esdoorn, hoogstwaarschijnlijk op zichzelf.

Op de bijeenkomst waren zo'n 40 aanwezigen. De PD gaf er uitleg over de boktor en over de maatregelen die de dienst, als gevolg van EU-regelgeving, moet nemen na een vondst. Iedere partij planten waarin A. chinensis wordt aangetroffen, moet vernietigd worden om verdere verspreiding te voorkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.